Проміжні вибори народного депутата до Верховної Ради на ОВО № 87 уже стали об'єктом досліджень. На позачерговій сесії Івано-Франківської обласної ради 6 квітня депутати висловили своє бачення цього процесу під час обговорення звернення до державної влади щодо порушень законодавства. Подаємо фрагменти виступів під час обговорення питання. 

Депутат від ПП "За майбутнє" Микола Палійчук: 

"Встановлення результатів виборів під час сумнівного перерахунку голосів, грубі порушення законодавства про вибори. Ганебна фальсифікація результатів, якої не було з часів 2004-го в Мукачево, які й призвели до Майдану. Ці процеси не мають нічого спільного із вільним волевиявленням народу. Закликаємо забезпечити верховенство права, проведення об'єктивного розслідування фактів порушень". 

Депутат від ПП "За майбутнє" Роман Білик: 

"Незрозуміло, що стало підставою для заміни начальника Головного управління НПУ в області, адже понад 100 поліцейських охороняли цілодобово приміщення ОВК під час голосування та підрахунку голосів. Натомість о 5 ранку 1 квітня до приміщення ОВК запустили спецпідрозділ СБУ "Альфа".  

Депутатка від ПП "За майбутнє" Ліліана Гораль: 

"Хвилює законність перебування народних депутатів у приміщенні ОВК, які вимагали посвідчень у присутніх та здійснювали інші неправомірні дії". 

Депутат від ПП "Європейська солідарність" Роман Ткач:

"Наша партія у Верховній Раді має 27 народних депутатів, і кандидатка Маруся Звіробій була би сильним представником та ще одним штиком. Два потужні сильні кандидати на окрузі, тож політичне рішення нашої партії зняти її кандидатуру на користь Руслана Кошулинського -- виважене. Прикро, що такого ж кроку не зробила лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, а підтримала кандидата від "Платформи громад". Не було б такого ганебного явища, як надзвичайно мала явка виборців. Люди зневірилися у владі. Особливо молодь, яка має менше почуття відповідальності і просто може ігнорувати наступні вибори". 

Депутат від ПП "Платформа громад" Тарас Виноградник: 

"Послужили тій вакханалії і девять членів ОВК, які покинули приміщення, через те не було кворуму. В цій ситуації переможця нема -- програли виборці ОВО № 87".  

Депутат ВО "Батьківщина" Василь Мельничук: 

"Проміжні вибори 28 березня стали найганебнішими не тільки на Прикарпатті, а в країні. Численні порушення, повне несприйняття громадськістю, використання адмінресурсу, тотальне нехтування вимог закону. Влада не склала іспит на демократичність та волевиявлення, а провалила його". 

Депутат від ВО "Свобода" Олег Понайда: 

"Неприємний розголос у всій країні. Хто би міг подумати, що після Революції Гідності, загибелі Героїв Небесної Сотні та сотень бійців у зоні проведення АТО/ООС можливе таке маніпулювання саме на Івано-Франківщині. Це не вибори ідей, особистостей, ідеологій, а відверті махінації". 

Депутат Ростислав Кукурудз (ПП "Європейська солідарність"): 

"Наша політична партія прогнозувала, що тільки об'єднання всіх демократичних сил може привести до перемоги. Виступаємо за відміну результатів виборів і проведення повторних".  

Депутат Михайло Королик (ВО "Свобода"): 

"Не вибори, а ганьба, справжнє лице владної команди. Все те, що відбувалося на окрузі, може повторитися й на інших виборах, зокрема втручання спецпідрозділу. Зберегти владі лице -- оголосити перевибори. Ми не визнаємо результатів. Вибори були великим екзаменом для кожного з нас: не можна продавати голос, бо це втрата якісного життя для наших дітей".  

Голова обласної ради Олександр Сич: 

"Говорю нині з точки зору тридцятирічного політичного досвіду. З багатьма із депутатів доводилося зустрічатися на вузькій стежині політичної боротьби. Перш ніж розкидати каміння, нехай кожен скаже сам собі: чи завжди були шляхетні? Нешляхетність виборчих інституцій породжує нешляхетність влади, бо вона демонструє можливість використання владної потуги на свою користь. А завтра, приміром, уже в опозиції, будь готовий до того, який приклад демонстрував. Порушення були, очевидно, протягом усього виборчого процесу. Їх усіх повинні розглянути. Не стрясайте повітря гнівними заявами. Маєте факти -- йдіть до суду. Прикарпаття завжди втішалося спокоєм. Позачергова сесія покликана випередити неспокій і нестабільність. Ми зобов'язані як представники громадськості реагувати на всі виклики, дбати про мир і стабільність".

Івано-Франківська область.

На знімку: Під час роботи сесії.

Скрін із відео ОТБ "Галичина".