Прибираючи території біля своїх будинків, містяни вивозять обрізані гілки, листя й інші відходи на пустирі або кидають їх просто біля дороги. Потім до таких місць додається побутове сміття — і так утворюються стихійні звалища.

За три роки до реєстру незаконно утворених смітників комунальники внесли вже понад шестисот. Торік з них на полігон вивезли більш як дев’ять тисяч тонн відходів. Цього року планується ліквідувати майже сто стихійних звалищ. Це обійдеться бюджету міста в десять мільйонів гривень.

Один із прикладів: вулиця Саксаганського, де біля будинку №1 на площі майже 200 кв. метрів нагромадилося чимало обрізаних гілок, обпалого листя і побутових відходів, які самі жителі зносять сюди несанкціонівано (на знімку).

Особливо страждають мешканці прилеглих будинків. Вони намагаються вплинути на тих, хто приносить сюди відходи, але без особливого результату.

«Це ні до чого не приводить. Тут і запах, і пацюки заводяться, буває, сміття підпалюють, тоді нам доводиться викликати пожежних», — каже місцева жителька Наталя.

До департаменту екологічної політики надійшло звернення від жителів району про створення стихійного звалища. Його занесли до реєстру й ухвалили рішення щодо його ліквідації. Прибране сміття вивезуть на полігон, де після сортування захоронять.

За словами представника підрядної організації Віталія Кваса, населення тут нагромадило майже 250 кубічних метрів сміття: «Вивозимо його двома вантажівками. Щоб повністю очистити територію знадобиться приблизно тиждень. Складність робіт побачимо, коли знімемо верхній шар відходів».

Проблема стихійних звалищ характерна і для інших населених пунктів регіону. Як показує практика, їх дорога ліквідація зовсім не означає, що дуже скоро на тому ж самому місці незаконні звалища відходів не з’являться знову.

Так, 30 березня й 1 квітня уздовж берега річки Саксагань, з боку пологового будинку № 1, що в Центрально-Міському районі Кривого Рогу, силами підприємств і місцевих організацій прибрали сміття та побутові відходи. Але вже наступного дня невідомі знову розкидали сміття й забруднили територію зони відпочинку. Довелося повторно очищати берег від побутового мотлоху та викинутих речей.

«Не минуло й доби, як новий «прекрасний пейзаж» показав ставлення до чистоти та порядку, а також праці тих, хто організовував і виконував ці роботи», — розповіли в Центрально-Міській райраді.

Та ще значна підмога для комунальників — нова техніка (на знімку). Так, для прибирання і благоустрою за рахунок області громадам регіону придбали та передали 31 сучасний міні-навантажувач Bobсat. У комплекті до них є щітки для підмітання вулиць і відвал для прибирання снігу. Обновка обійшлася області в 90 мільйонів гривень. Вона працюватиме в Дніпрі, Новомосковську, Синельниковому, Петриківській, Новопавлівській, Піщанській і Китайгородській громадах.

Дніпро.

Фото з відкритих джерел.