Народні депутати Кіра Рудик, Ярослав Железняк, Галина Васильченко та інші представники фракції «Голос» зареєстрували проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України (щодо надання допомоги застрахованим особам та підтримки бізнесу на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, № 5346), який передбачає підтримку бізнесу в умовах локдауну.

Цим законопроектом, зо-крема, пропонується: звільнити від сплати ЄСВ, в тому числі за найманих працівників, всі підприємства, які змушені закритися на час карантину; запровадити мораторій на всі планові неподаткові перевірки та зберегти мораторій на податкові перевірки, яким нині часто нехтують; надати місцевій владі право за потреби зменшувати ставки місцевих податків і зборів. На думку авторів цієї законодавчої ініціативи, це дасть змогу підтримати локальний бізнес, якщо в місцевому бюджеті є на це ресурси, та розширить можливість отримання восьми тисяч гривень допомоги від держави.

«Третій за рік локдаун ставить під загрозу запас міцності як українських підприємств, так і працівників. Єдина запланована допомога від влади на сьогодні — разова виплата восьми тисяч гривень. Але цього недостатньо! Тому ми запропонували реальні механізми підтримки підприємців та виклали їх у нашому законопроекті. Ми вимагаємо скликати позачергове засідання Верховної Ради, щоб ухвалити цей законопроект та інші рішення, необхідні для захисту підприємців і працівників від бідності та економічного занепаду, захисту країни від агресії РФ та захисту громадян від коронавірусу», — зазначила співавторка законопроекту № 5346 Кіра Рудик.