Уряд затвердив розроблений Міністерством соціальної політики порядок виплати допомоги в розмірі восьми тисяч гривень фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам, робота яких уже тимчасово зупинена або буде зупинена внаслідок запровадження у 2021 році обмежувальних протиепідемічних заходів.

Виплата допомоги в розмірі восьми тисяч гривень передбачена Законом «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», та здійснюватиметься автоматично, як і в грудні 2020 року. Для цього людина, яка має право на таку допомогу, повинна подати заявку через застосунок або Єдиний портал державних послуг «Дія».

У Мінсоцполітики пояснили, що особливістю нинішньої допомоги є те, що вона надаватиметься застрахованим особам за фактом запровадження протягом 2021 року червоного рівня епідемічної небезпеки на території відповідного регіону, в якому роботодавець (страхувальник) застрахованої особи обліковується як платник єдиного внеску.

Закон також передбачає, що, крім гарантованої державою допомоги, підприємці та наймані працівники можуть отримати додаткові виплати з місцевого бюджету, якщо орган місцевого самоврядування ухвалить відповідне рішення.

«Хочу звернути увагу людей на два моменти, важливі при отриманні цієї допомоги. По-перше, якщо людина отримала допомогу в розмірі восьми тисяч гривень із грудня 2020 року по січень 2021 року, це не обмежує її права та можливість отримати допомогу й цього разу, якщо в регіоні, де вона працює, протягом 2021 року запроваджено карантинні обмеження червоного рівня епідемічної небезпеки. По-друге, людина може звернутися по допомогу протягом 30 днів із дня запровадження на території регіону, де вона працює, обмежувальних заходів червоного рівня епідемічної небезпеки. Якщо людина працює в регіоні, в якому такі обмеження вже було запроваджено у 2021 році (лютий-березень), то відлік цих 30 календарних днів починається через 10 днів після набрання чинності законом, який передбачає надання цієї допомоги», — зазначила міністр соціальної політики Марина Лазебна. Звертаємо увагу, що цей закон набирає чинності з 9 квітня 2021 року.

Також міністр закликала місцеву владу долучитися до збереження та підтримки бізнесу на своїй території, який є запорукою подальшого розвитку та соціального добробуту в регіоні. «Держава взяла на себе більшу частину відповідальності за підтримку працівників і підприємців, які не зможуть працювати через карантинні обмеження, але важливо, щоб і місцева влада була відповідальна», — зазначила вона.