Тут прекрасні дороги, освітлені вулиці, оснащена сучасним медобладнанням амбулаторія, школа, дитячий садок, Будинок культури, магазини, дитячий будинок творчості. Сьогодні триває будівництво хокейного стадіону та веслового каналу.

Але парадокси сьогодення — вуличні туалети, скажімо так, не дуже комфортні споруди, особливо в зимовий час.

Валерій Стоілакі, голова Визирської ОТГ розповів «Голосу України», що в 2019 році вперше почалася розмова про будівництво на території села першої в Одеській області системи каналізації. Адже для того щоб об’єкти соціально-культурного призначення працювали належно, як у місті, необхідно провести центральну каналізацію, без якої такі споруди зараз уже взагалі не зводять.

Два роки Визирська сільрада  почала активно просувати це питання. За допомогою проектної організації «Укрінтерпроект» було розроблено план каналізування села Визирка.

Після завершення проектних робіт у селі зіштовхнулися з наступним питанням: куди дівати стоки із проектованої каналізації? Вирішили звернутися до керівництва державного підприємства «Одеський припортовий завод». Зрештою було досягнуто домовленості про те, що каналізаційні стоки села направлятимуться в очисні споруди ОПЗ.

Фахівці «Укрінтерпроекта» розділили територію Визирки на чотири зони, тому що обсяг робіт тут планується великий. Орієнтовно на будівництво каналізації у Визирці знадобиться 3—4 роки — це великий об’єкт. На тепер розробка проекту завершена. В 2021 році вже виділено з бюджету ОТГ 1,5 млн на початок будівництва каналізації.

Перший етап великого проекту — каналізування центральної частини села. До каналізації можна буде підключити Будинок культури, сільську раду, офіси, школу, також нові об’єкти, наприклад, спортивний комплекс.

З інженерної точки зору сам процес прокладання каналізації вулицями Визирки дуже складний. Але сьогодні селяни вже просто морально стомилися від очищення вигрібних ям, що завдає незручностей та великих затрат. Депутат Визирської сільради Віталій Котвицький очолив штаб з робіт щодо каналізування села. Він досвідчений фахівець у цій галузі й тримає ситуацію з будівельними роботами під своїм депутатським контролем. Услід за Визиркою почнуться роботи із благоустрою в селі Першотравневе. У селі дуже багато вулиць і соціальних об’єктів — школа, дитячий садок, Будинок культури, ще є багатоповерховий житловий фонд.

Зараз та сама проектна організація займається розробкою проекту каналізації в Першотравневому, на це вже виділені кошти.

У Першотравневому складніше здійснити цей проект, оскільки воно в чотири рази більше за Визирку. Уже визначено ділянки місцевості, де знаходитимуться очисні споруди. В 2022 році планується початок будівельно-монтажних робіт з облаштування каналізації в Першотравневому. Там теж роботи почнуться із центральної частини, а все село розділено на будівельні чотири сегменти.

Будівництво каналізації в селі — дуже важке завдання. Бо для цих робіт доведеться витримувати ухил каналізації на різній глибині. А в населених пунктах уже проведені газогони, водопровід, проходять кабельні лінії, Інтернет, телефонний зв’язок і так далі. Це буде дуже складно, але, як то кажуть, «очі бояться, а руки роблять». Є спеціальні служби, які все це перевіряють.

А як здійснюється фінансування найскладнішого інфраструктурного проекту.

Валерій Стоілакі, Визирський сільський голова пояснив, що:

— Усі проектні роботи були виконано за рахунок ОТГ. Але перед тим як їх почати, депутати сільської ради Олександр Токменінов і Вадим Рошка їздили до Молдови разом із професором Володимиром Осиповим, щоб вивчити ситуацію в населених пунктах, у яких уже функціонує така каналізація. Там села теж витратили свої гроші, і ще їм виділялися гроші з ЄБРР. Ми вже зайнялися цим питанням — працюємо разом із професором Володимиром Осиповим над можливістю одержання гранту. Щоб не тільки ми свої гроші витрачали, а й допомагала держава, й європейські структури в здійсненні нашої мрії. Перед отриманням гранту обов’язково має бути готовий проект із усіма експертизами.

Село — це не тільки адміністративні та культурні об’єкти. Це передусім сільські садиби, простіше кажучи, приватний сектор.

Як підключатимуться до сільської каналізації ці будинки?

Відповідь проста — прокладатиметься центральна труба, а у відгалуження люди самостійно виводитимуть каналізацію зі своїх будинків.

Чи відомі адреси в селі, де першими почнуть зникати вуличні туалети? Відомі. Перш за все у Визирці це будинки по вулиці Чорноморського козацтва, де буде встановлена частина колодязів. На їхнє облаштування виділено півтора мільйона гривень.

Також планується підключити сільську раду до загальної каналізації, Будинок культури та школу в центральній частині Визирки.

Каналізування села — один із найамбіційніших проектів розвитку Визирської ОТГ. Але одним проектом завтрашній день громади не обмежується. Валерій Стоілаки, голова Визирської ОТГ розповів «Голосу України»:

— У нас дуже багато роботи. І з кожним роком її обсяги збільшуються, працювати стає цікавіше. Коли людина відчуває, що пройшла певний шлях і залишила свій слід на рідній землі — це приємно. Я часто ввечері ходжу гуляти із дружиною своїм рідним селом Першотравневим, і мені приємно йти вулицями села. Вони освітлені, уздовж них тротуарні доріжки, Будинок культури — прекрасний, фасад його відреставрували, встановили підсвічування, частину доріг по селу заасфальтували. Ти йдеш і бачиш усе це — і розумієш, що живеш на цьому світі недаремно. Визирка, Першотравневе, Любопіль уже дуже сильно змінилися. Жителі Любополя, наприклад, казали, що вже й не сподівалися на те, що в них колись буде до села хороша дорога, відремонтована школа, красива площа біля Будинку культури, вуличне освітлення. Тепер усе це стало реальністю, і вони задоволені тим, що свого часу повірили в нашу громаду. Так само й у Першотравневому, люди часто кажутьрять «спасибі», спостерігаючи, як останнім часом змінюється наше рідне село.

Одеська область.