Не минуло й 24 години після підписання закону про всеукраїнський референдум Президентом України, як депутати, котрі голосували проти цього закону, висловлюючи в такий спосіб незгоду з його положеннями, розповіли про свої плани провести референдум. Та ще й не один, а низку.

Я є прихильником прямої демократії і вважаю, що ті, хто проти прямої демократії, — проти народу України взагалі. А також хочу нагадати, що закон про всеукраїнський референдум є інструментом народовладдя. Народ сам має формулювати питання для референдуму, виходячи зі своїх потреб. У цьому ідеологія закону.

Обмежень щодо кількості проведення всеукраїнських референдумів немає, тільки одна дилема, на якій я щоразу наголошую, — вартість одного референдуму орієнтовно два мільярди гривень. І за дірки в бюджеті, шикування за гроші громадян доведеться відповідати перед народом. Тож предметом референдуму мають бути справді важливі питання, які турбують Український народ, адже всеукраїнський референдум проголошується на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу. Це не наша забаганка. Це вимога Конституції України.

Якщо ж питання порушується певною політичною силою, але вона не може зацікавити більшу частину народу України прийти на референдумні дільниці, значить, воно не має загальнодержавного характеру і призведе до марних витрат. Саме тому я наголошую, що референдум — це й відповідальність за свій вибір.

Руслан СТЕФАНЧУК, Перший заступник Голови Верховної Ради України.