Народна депутатка Ірина Борзова (на знімку) разом із місцевими депутатами від «Слуги народу» відвідала три сільські школи Жмеринської громади, які міська рада планувала реорганізувати. Йшлось про за-криття шкіл у селах Кармалюкове і Почапинці та переведення понад сотень дітей та педпрацівників у село Курилівці. Своє рішення аргументували тим, що в Курилівцях краща будівля школи. Але в школі Курилівців навчаються 14 дітей. Доріг немає. Шкільних автобусів немає. А коштів на закупівлю в бюджеті громади не передбачили.

У кожному селі депутати поспілкувалися з людьми, батьками, педагогами, старостами.

«У школах Почапинців і Кармалюкового є діти, прекрасні педколективи. Ці школи повинні бути! Адже сьогодні немає умов, щоб дітей і педагогічних працівників щодня возити на відстань 14—18 кілометрів. Немає ані шкільних автобусів, ані нормальної дороги між селами», — каже народна депутатка Ірина Борзова.

Щоб перевозити більш як 200 дітей щодня, потрібно 10 автобусів. Кошти в міському бюджеті на ці видатки не передбачили.

«Колектив школи сьогодні виконує всі завдання, поставлені державою, — вчити дитину, оберігати, виховувати. Ми не бачимо доцільності закривати школи», — зазначила Інна Цимбал, депутатка Вінницької обласної ради із фракції «Слуга народу», яка має понад 15 років роботи в освітянській сфері.

У результаті у Жмеринській міській раді вирішили не виносити на сесію питання про реорганізацію шкіл.

Сільські школи Почапинців і Кармалюкового будуть збережені!

За словами Ірини Борзової, реформи, які запроваджуються на державному рівні, на місцях часто впроваджуються «по-своєму» і не враховують інтереси дітей.

«У Жмеринській громаді хотіли закрити сільські школи, в кожній з яких понад сто дітей. А на Прикарпатті облрада прийняла рішення про закриття Долинського будинку-інтернату «Теплий дім», де виховуються 31 дитина-сирота і 16 дітей з інвалідністю. Дітей «розкидають» по різних закладах, де немає належних умов. Тобто в рамках реформи деінститулізації, яку розпочали наприкінці 2016 року, інтернати, спеціалізовані школи, дитячі будинки, ліквідовують, а необхідних умов для освіти дітей не створюють. Після того, як ситуацію почала розслідувати Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, керівництво облради та облдержадміністрації пообіцяло скасувати рішення про ліквідацію дитячого будинку «Теплий дім», — розповіла народна депутатка із фракції «Слуга народу» Ірина Борзова.

«Коли влада проводить реорганізацію чи ліквідовує школи та заклади соціальної сфери, вона повинна чесно дати відповідь на прості запитання: де будуть діти, як вони добиратимуться до закладу освіти, які в них будуть умови? Права дітей повинні бути захищені!» — переконана Ірина Борзова.

Фото надано автором.