Чергова, 26-та, ніч Євромайдану була спокійною, хоча мітингувальники готувалися до гіршого. Побоювання, що силовики знову вдадуться до штурму перед поїздкою Віктора Януковича до Москви, не підтвердилися. Внутрішні війська і «Беркут», котрі цілу ніч перебували в Маріїнському парку і біля адміністрації Президента в повній екіпіровці, під ранок рушили до казарм.

Багатьох людей заспокоїв і тайм-аут у судовому засіданні з розгляду позову КМДА про усунення перешкод у користуванні вулицями, тротуарами та пішохідними переходами низки вулиць у центрі столиці: Печерський райсуд оголосив у ньому перерву до кінця січня наступного року. Отож нічна поява судових виконавців протестувальникам не загрожує принаймні ще півтора місяця. Звісно, якщо комусь не вдарить у голову інша ідея: наприклад, у РНБО вирішать провести на грудневому Хрещатику репетицію параду до Дня незалежності. А це причина поважніша за ковзанку і новорічну ялинку...

Утім, ні судові відтермінування, ні «покладливість» беркутівців не повинні заколихувати пильність мітингувальників: громадський активіст Олександр Данилюк попередив, що СБУ проти організаторів «заколоту» порушила кримінальну справу за дії, «спрямовані на насильницьке повалення конституційного ладу і захоплення державної влади». 

Тобто Служба безпеки, уточнив пан Данилюк, офіційно визнала, що в країні триває революція. Багатьох активістів Євромайдану, зокрема і співачку-волонтерку Руслану Лижичко, також викликали на допит до Генпрокуратури. Як відомо, у боротьбі з революційним запалом важливу роль відіграють не тільки кийки правоохоронців...

Ця доба позначилася ще одним символічним перетворенням: на верхівці «дерева революції» запалили зірку із зображенням тризуба — так «йолка» стала ялинкою. За визначенням присутніх, найліпшою з усіх досі встановлюваних.

Учора вранці тисячі активістів пікетували МВС, вимагаючи відставки Віталія Захарченка та припинення кримінальних проваджень проти учасників Євромайдану. Ще кілька сотень зібралися поблизу бориспільського аеропорту із закликами «повертати літак з Москви до Європи». А ввечері відбулося четверте Народне віче: оскільки літак не змінив запланованого курсу на північний схід, його сановитого пасажира, котрий ймовірно у «першопрестольній» зробив крок назустріч МС, зустрічають масовою акцією протесту.

Мітингувальники грають у шахи на Майдані Незалежності.

Фото Анастасїі СИРОТКІНОЇ.