Минуло сім років відтоді, як у квітні 2014-го сформований з бойовиків РФ в окупованому Криму диверсійний загін терориста «Стрєлкова» Гіркіна захопив 100-тисячний Слов’янськ.

Розташоване на міжнародній трасі М-03 Київ — Ростов, місто було найвіддаленішим від українсько-російського держкордону населеним пунктом, який довгі 85 днів перебував під окупацією російських найманців і бої за який стали початком розв’язаної Росією війни на сході України. 63 українські воїни загинули у битві за Слов’янськ.

13 квітня 2014 року під час виконання бойового завдання потрапила у засідку група спецпризначенців, яка вирушила на визволення міста. У тому бою загинув капітан СБУ Геннадій Біліченко, смерть якого стала першою у переліку військових, які віддали життя у російсько-українській війні. Саме того дня було оголошено про початок антитерористичної операції на сході країни.

До пам’ятного знаку, встановленого на місці загибелі капітана Біліченка, поклали квіти голова Донецької ОДА Павло Кириленко, заступник командувача Об’єднаних сил генерал-майор Віктор Ганущак, начальник Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях полковник Володимир Петриченко та заступник командувача Об’єднаних сил полковник Григорій Токар.

Пам’ять про ті події зберігають меморіальні знаки на місцях колишніх блокпостів. Одним із них був блокпост 3-А, створений для контролю перехрестя доріг на Ізюм, Бахмут, Слов’янськ і Лиман. Поруч стоїть пам’ятний знак на честь загиблого 1 липня 2014 року десантника Ярослава Давидова.

Чимало героїчних сторінок згадали учасники пам’ятних заходів із вшанування загиблих Героїв, що відбулися у Слов’янську. В урочистостях взяли участь військовослужбовці ЗСУ, СБУ, представники Нацгвардії, поліції, активісти громадських об’єднань.

Фото прес-центру штабу Об’єднаних сил.