Таку можливість їм надав Надвірнянський центр первинної медичної допомоги. Мобільна група зі своєю вакциною імунізувала охочих на базі приватного медцентру «Медекс».

«Закликаємо вакцинуватися, — наголошує директорка Надвірнянського центру первинної медичної допомоги Емілія Сем’янів (на знімку праворуч). — Власним прикладом пропагуємо імунізацію як єдиний інструмент подолання пандемії коронавірусу. Отриману британську вакцину AstraZeneca маємо використати до кінця тижня, перерозподіл — складна і тривала процедура. Тож мобільна група нашого центру (одна з перших чотирьох в області, що пройшли відповідну підготовку та отримали сертифікат) прибула сюди для проведення щеплення. Є відповідні списки департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Залишилося кілька доз, то запросили за резервним списком працівників благодійного фонду «Захід Шанс». Підтримую тих свідомих мешканців Прикарпаття, котрі дбають про власне здоров’я. Адже імунізація — єдиний шлях до зменшення захворюваності на коронавірус, а у разі інфікування — до легшого перебігу COVID-19».

Керівник БФ «Захід Шанс» Юлія Князюк також наголошує на відповідальному ставленні до власного здоров’я та запобіганні поширенню коронавірусу. Каже, що списки охочих вакцинуватися подавали одночасно і до департаменту охорони здоров’я, і до Центру громадського здоров’я.

Лікарка центру Олена Костик перевіряє у прибулих на вакцинацію температуру тіла та сатурацію, опитує щодо стану здоров’я. Медсестра Богдана Грицюк фіксує всі дані, а Ірина Бончак проводить процедуру щеплення. Медики повідомляють про можливі типові реакції на вакцину, що частіше спостерігаються у молоді: припухлість на місці уколу, ломоту в м’язах, незначне підвищення температури, загальну слабкість. У такому разі радять приймати парацетамол чи ібупрофен. Та може й не бути жодних реакцій.

«Вакцинацію від COVID-19 проводимо так само в нашому центрі, що в Надвірній. Імунізація добровільна, але закликаємо не зволікати, — зауважує Емілія Сем’янів. — Останнім часом спостерігаємо, що боротися доводиться не тільки із коронавірусом, а й з дезінформацією навколо вакцинації. Отож неможливо заразитися COVID-19 від вакцин. Ризики тромбозу після щеплення існують, але ймовірність ускладнень становить 1 на 435 000 випадків».

Наступна вакцина, що надійде до області, — CoronaVak, її передбачено для щеплення маломобільних груп населення: осіб з інвалідністю, насамперед лежачих, та їхніх опікунів. Так само щеплення можуть отримати задіяні в проведенні ЗНО освітяни, працівники ДСНС і спортсмени, які готуються до Олімпіади. Емілія Сем’янів каже, що звернулися до цих служб, щоб сформували списки, можна було спланувати роботу мобільних бригад й отримати необхідну кількість вакцини.

«Після переходу нашої області із червоної зони епідемічної небезпеки до жовтої помітно пожвавлення на ринках та в інших місцях масового скупчення населення. З острахом очікуємо на чергову хвилю спалаху коронавірусу після травневих свят, як то було у січні-лютому. Не можна нехтувати засобами індивідуальної безпеки та дотриманням соціальної дистанції. Водночас раджу записуватися у чергу на щеплення у своїх сімейних лікарів», — підсумовує Емілія Сем’янів.

Протягом попередньої доби, станом на 15 квітня, на Івано-Франківщині зареєстровано 194 нові випадки, одужали 614 мешканців Прикарпаття. Водночас зафіксовано 8 летальних випадків. За інформацією обласного лабораторного центру, здійснено 808 тестувань методом ПЛР і 218 досліджень методом ІФА. Помітна тенденція до зростання захворюваності на COVID-19. За 14 квітня першу дозу щеплення отримали 516 мешканців Прикарпаття, а загалом від початку імунізації — 16 969.

Івано-Франківська область.

Фото автора.