Цей українець відомий тим, що на козацькому човні відвідав 17 морських країн Європи, побував на прийомі в англійської королеви, брав участь у зйомках художніх і документальних стрічок польського режисера Єжи Гоффмана...

І це далеко не повний перелік досягнень, про які відомо.

Модератором зустрічі з унікальним українцем під назвою «Про Україну з гонором і з гумором» став відомий краєзнавець, історик Юрій Митрофаненко.

Козак Іван розповів, що ідея морської подорожі виникла на початку буремних 90-х, коли на Різдвяні свята з друзями підзаробляли, плаваючи на катамарані. Примудрилися заробити 20 тисяч доларів! Вирішили ці гроші витратити на грандіозний проект — зробити справжнє козацьке судно! Креслення брали зі старовинної книжки петербурзького історичного музею, де лише зробити знімок коштувало дуже дорого. А коли підготовчі роботи були виконані, вибрали дерево — дуб і найняли кваліфікованих майстрів, які допомогли реалізувати задум.

Оскільки з давніх-давен саме Свята Богородиця була покровителькою українського козацтва, судно назвали «Пресвята Покрова». Першим місцем, куди помандрувала команда Івана Забабахи (загалом — 56 учасників), став Стамбул. І не випадково. З історії відомо, що запорожці, зокрема на чолі з Петром Сагайдачним, неодноразово здійснювали морські походи на столицю Османської імперії. Тож сучасні козаки наслідували цей приклад. Показово те, що подорожували новітні козаки без віз і закордонних паспортів.

Відтоді козацька чайка протягом багатьох років успішно презентувала українську лицарську культуру в Німеччині, Данії, Швеції, Норвегії, Нідерландах, Британії та інших країнах, оповіщаючи про своє прибуття в порти пострілами з бортових гармат.

Під час подорожей пережили чимало пригод. Наприклад, коли перетинали Ла-Манш, потрапили в зону навчань флоту НАТО (біля борту з-під води випірнув британський підводний човен. Закінчилося все тим, що команда субмарини подарувала козакам свої однострої).

Єдиним навігатором для козаків слугувала намагнічена циганська голка, вколота в шматок сала, яка, як компас, поверталася в горизонтальній площині та показувала на полярну зірку.

У морських подорожах команда Івана Забабахи познайомилася з багатьма цікавими і непересічними людьми нашого часу, серед яких президенти країн, артисти, письменники тощо. Вони радо фотографувалися на фоні славетної козацької чайки.

У Гданську за пропозицією відомого польського режисера Єжи Гоффмана козаки знялися в масовці фільму «Україна і час».

Нині Іван Забабаха підтримує гарні стосунки з кропивницьким козацтвом. Планує і надалі в будь-який спосіб уславлювати Україну, її традиції і культуру.

Кіровоградська область.

Фото надано автором.