Скликане на вимогу 155 народних депутатів позачергове засідання завершилося по восьмій годині вечора. Всі включені до порядку денного законопроекти були підтримані або у першому читанні, або в цілому.

Так, проект закону «Про конституційну процедуру» (№ 4533) дістав підтримку за основу 238 народних депутатів. Цей законопроект у січні цього року було відправлено на повторне перше читання. Нині документ доопрацьовано з урахуванням висновків Венеційської комісії, зауважила під час доповіді заступниця голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

«По-перше, ми виключили норму про збільшення кількості голосів, необхідну для ухвалення рішень Конституційного Суду, і залишаємо існуючий нині порядок прийняття рішень КС десятьма голосами. По-друге, за рекомендацією Венеційської комісії ми доопрацювали градацію санкцій щодо суддів КС в межах дисциплінарного провадження з урахуванням принципу пропорційності», — сказала вона, додавши, що в проекті дотримано вимогу про автономію суду з врегулювання питань його діяльності.

Наголосивши, що завдання депутатів створювати інституції, удосконалювати їх, а не руйнувати, Олег Макаров («Голос»), зокрема, наголосив, що розглядати законопроекти про Конституційний Суд, конституційну процедуру без широкого обговорення та врахування всіх правок Венеційської комісії — неприпустимо.

За словами Сергія Власенка, законопроект не відповідає майже 20 рекомендаціям Венеційської комісії, тому «Батьківщина» за нього не голосуватиме.

За основу 313 народних депутатів підтримали й проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов» (№ 5058), яким пропонується скасувати необхідність надсилання на поштову адресу порушника виконаних постанов про адміністративні правопорушення, тобто по яких вже сплачено штраф. Власне, змінами, що вносяться до статей 279-1 та 291 КУАПу, пропонується встановити, що постанова про накладення адміністративного стягнення надсилається порушнику рекомендованим листом із повідомленням лише у випадку, якщо вона не була виконана шляхом оплати штрафу протягом 15 робочих днів з дня її винесення. Підставою набрання постановою законної сили вважатиметься, в т. ч. її виконання, тобто сплата штрафу.

Розглянувши два альтернативні законопроекти «Про внесення змін до Закону «Про індустріальні парки» щодо спрощення створення та стимулювання діяльності індустріальних парків» (№ 4416, 4416-1), Верховна Рада за основу (260 «за») підтримала альтернативний проект за № 4416-1. За словами одного з авторів проекту Дмитра Наталухи (на знімку), документ пропонує три ключові послаблення для того, щоб запустити нарешті діючі індустріальні парки. До слова, нині до реєстру Міністерства економіки включено 43 індустріальні парки, більшість з яких не працює. Йдеться про 50 відсотків компенсації при підключенні до електромереж, про компенсацію частки відсоткової ставки по кредиту та про компенсацію частки капітальних інвестицій.
Утім, на переконання Ірини Геращенко («ЄС»), «давати абсолютно безпідставні пільги для якихось визначених бізнесменів» за умови, що в бюджеті немає грошей, дефіцит Пенсійного фонду становить понад 7,5 мільярда гривень, бракує грошей на лікарняні, є затримка з виплатою лікарняних і зарплат — неправильно.

Водночас Сергій Соболєв («Батьківщина»), зауваживши, що ключовий принцип економіки — рівні умови, закликав створити їх для всіх, а не створювати інвестнянь та індустріальні парки. «Не створюйте «білих» і «чорних», це закінчується хабарництвом, це закінчується корупцією. Ми за це голосувати не будемо», — констатував він.

Народні депутати ухвалили:

у другому читанні та в цілому проекти законів: «Про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України» (№ 5197-2); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі» (№ 3364-1-д). А також «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною» (№ 3695).

За основу було ухвалено й проекти законів: «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» (№ 3774); «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій» (№ 4539); «Про внесення доповнень до Закону України «Про запобігання корупції» щодо удосконалення окремих аспектів декларування» (№ 5173).

У першому читанні та в цілому було прийнято також проект закону «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про державні нагороди України» (№ 5327).

У другому читанні Верховна Рада розглянула та 239 голосами ухвалила проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» (№ 4535). Під час обговорення поправок до законопроекту народні депутати, зокрема, наполягали, що посада старости має залишатися виборною. «До мене, як депутата-мажоритарника, дедалі більше звертаються представники громад з тим, що дуже часто в їхні села призначають старостами людей, які не мають жодного відношення до їхнього села. Я дуже вас прошу, давайте не руйнувати саму суть реформи децентралізації і забезпечити громадам можливість представляти свої інтереси за допомогою старост. А саме для цього нам потрібно залишити їх виборність», — наголосила Галина Васильченко («Голос»). Проте її поправка не була підтримана достатньою кількістю голосів.

За основу (227 «за») народні депутати ухвалили й проект закону щодо «Дія. Сіті» — «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (№ 4303). За словами заступника голови Комітету з питань цифрової трансформації Єгора Чернєва, законопроект про спеціальний податковий та правовий режим «Дія. Сіті» створює найкращі податкові та правові умови для ІТ в Східній Європі. Все це дозволить Україні створювати продукти світового рівня. Водночас нові можливості «Дія. Сіті» впроваджуються як альтернатива поточним умовам ведення бізнесу, а участь (резидентство) в «Дія. Сіті» є виключно добровільною.

Насамкінець Верховна Рада розглянула та підтримала у другому читанні та в цілому (235 «за») проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби» (№ 4643-д) та пов’язаний із ним проект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України» (№ 4644-д) — 237 «за».

Проекти розроблено з метою врегулювання питання митного оформлення транспортних засобів, забезпечення дотримання митних правил при переміщенні транспортних засобів у митних режимах тимчасового ввезення і транзиту, а також врахування інтересів усіх верств населення при вирішенні зазначеного питання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua