Та ще мають шматок землі у сусідньому Веселому Куті. Вулиця Набережна розташована далеко від середмістя, тому активного приросту населення тут ні в близькій, ні в віддаленій перспективі не очікується. Тож на околицях люди продають хати і земельні ділянки. І задешево. Зате ті, хто прив’язаний до землі, такі як Шевченки, мають шанс розширити садибу...

Родину, яка має чотирьох дітей, годує важка щоденна праця. Старший син, Олег, днями пішов служити в українську армію. Під безпосередньою батьківською опікою залишилося ще троє помічників.

Аби сонце зійшло!

Нині у садівників триває гаряча пора. Вирощені дерева й кущі треба продати таким чином, щоб виправдати час і гроші, витрачені впродовж довгих місяців підготовки до сезону. Тож комерційний маршрут Віталія і Валентини включає в себе базари і в Кропивницькому, і в Добровеличківці, і в Новоукраїнці та Піщаному Броді. Можна зустріти їх і в Помічній. Отримавши торік збитки через налаштування на торгівлю на ринках, закритих для продавців промислових товарів, до переліку яких чомусь потрапляли і вишні з яблунями, підприємці тепер готові працювати в будь-який день тижня. Аби сонце зійшло!

Товарний ряд чималенький

«У нас саджанці яблуні, вишні, груші, черешні — різних сортів. Є високорослі дерева, напівкарлики, колоновидні, — рекламує вирощене Валентина. — Не надто жваво, але люди купують всього потроху. Жінки старшого віку — кущик-другий ягід або троянди (Шевченки можуть запропонувати 50 сортів цієї королівської квітки. — Авт.) — і то добре. А буває, що трапиться гарний покупець — людина, котра щойно купила хату й тепер у неї в планах — новий сад...»

У цих краях професійних садівників зовсім небагато. Приміром, у Новоукраїнці — розплідники тримають дві родини. В Помічній на продаж, здається, і зовсім ніхто не садить...

«Усі саджанці в нас — однорічні. Товарний ряд чималенький, — стверджує Віталій. — Наприклад, із яблунь пропонуємо сорти від скоростиглого «Білого наливу» до «Симиренко» і «Голден». Популярні — і названі сорти, і «Прима», і «Золотий ранет»...

Цікавинки цьогорічного сезону — яблуня, схрещена з персиком. Плід на вигляд, як яблуко, але зі смаком персика. Є чорний абрикос, схрещений зі сливою. Пізньостиглий. Алича плюс персик дала новий сорт — «Кубанська комета».

Доступніше — нікуди

Саджанці всіх кісточкових коштують у Шевченків по 80 гривень. Смородина, порічки — по 30 за кущик. Аґрус і малинове дерево — 50. Троянди — по 35 гривень за кущик...

«Не дури людей!»

«У нас є свій постійний покупець, бо ми дотримуємося найголовнішого правила бізнесу: «Не дури людей!», — зауважує господарка. Це — закон. Якщо людина видає саджанці напівдикої черешні за елітне дерево, їй не місце в нашій професії».

Цікавим бонусом для тих, хто вирішить купити дерева безпосередньо в розпліднику Шевченків, може стати смачна вода з місцевого джерела. Вона витікає зі скелі неподалік їхнього подвір’я. На смак — як талий лід і серед місцевого люду вважається такою, що має лікувальні властивості. Люди дали джерелу назву — «Бейджа». А підприємливі «водовози» пішли ще далі — пакують водичку в п’ятилітрові ємності і везуть на продаж у Кропивницький. Можливо, добра вода якимось чином підживлює рослини в садибі Шевченків, і саме тому дерева, вирощені з їхніх саджанців, — аптека на кожній гілці?!

Фото Івана КОРЗУНА.