На знімку: на мітингу з вшанування захисників, які у квітні 2014 року дали відсіч збройному нападу терористів.

Капелан отець Любомир біля пам’ятного знаку на честь військових і правоохоронців провів служіння, зачитавши молитву «За Україну».

...Був квітень 2014 року, коли місто опинилося під контролем російських окупантів. Учасники мітингу, посилені прибулими з Донецька озброєними бойовиками, намагалися взяти штурмом військове містечко. Вони заблокували в’їзні ворота та вимагали від гвардійців здати частину, де в той час зберігалося чимало зброї.

Нині бійці згадували події семирічної давності. Один із них — майор Олександр Панов. «Того дня вже зранку ми мали інформацію, що до військової частини прибудуть «мітингувальники», — згадує майор. — Прибувши до КПП, вони вишикувалися так, що попереду перебували переважно жінки із дітьми. А позаду — чоловіки у балаклавах, озброєні кийками та обрізною зброєю».

Після безрезультатних перемовин із бойовиками командування частини прийняло рішення — обстоювати периметр містечка та зробити все задля того, щоб зброя не опинилась у руках нападників.

«Вимоги незваних «гостей» були такі: весь особовий склад без бою та зброї мав залишити територію частини й перейти на їхній бік. Але ми розуміли, що цього не можна дозволити у жодному разі», — додає Олександр Панов.

Штурмовики змогли потрапити всередину будівлі контрольно-пропускного пункту, однак просунутись далі їм не вдалося. Тоді зловмисники спробували потрапити на територію частини через в’їзні ворота. Їх було знято з петель, але тут стояли дві вантажівки впритул, причому так, що ввірватися було неможливо. До цього часу вже стемніло. З боку нападників у машини полетів «коктейль Молотова». Дорога перед автівками і за ними загорілася. Гвардійці спробували відігнати нападників, кинувши кілька вибухових пакетів. Це дещо вгамувало натовп, але раптом з-під машин у бік військовослужбовців було відкрито вогонь зі стрілецької зброї. Зав’язався бій. Гвардійці впродовж кількох годин утримували КПП і зовнішнє огородження частини. Згодом група з підрозділу «Омега», що прибула для посилення, разом із працівниками міліції контратакувала бойовиків.

Полковник Сергій Совінський, який на той момент очолював військову частину 3057, згадує: «Завдяки злагодженим діям нам вдалося виконати покладений присягою військовий обов’язок і убезпечити маріупольців від свавілля озброєних злочинців».

Трьох нападників було вбито, 13 — поранено, 77 учасників збройного штурму затримано. З боку гвардійців частини — двоє поранених.

Вадим ВИГІННИЙ, майор НГУ, в/ч 3057.

Фото надано автором.