Ситуацію з проходженням третьої хвилі пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні обговорили на традиційній селекторній нараді під головуванням Президента Володимира Зеленського (на знімку).

Глава держави, зокрема, порушив питання підготовки до Великодня в умовах пандемії. «У нас вже є досвід відзначення таких важливих свят. Хоча триває вакцинація, скупчення людей досі становлять загрозу. Я особисто розумію, наскільки важливе свято Великодня, але пандемія корегує наші плани. Впевнений, у всіх нас буде ще багато спільних свят, і ми знову збиратимемося з родиною та друзями, але цьогоріч нам треба бути розважливими», — наголосив він.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що держава готується до Великодніх свят в умовах пандемії, також повідомив: за минулий тиждень по всій Україні захворіли на 14 тисяч людей менше, ніж за попередній. За його словами, кілька центральних та захід-них областей України близькі до виходу з червоної зони, а в місті Києві ситуація залишається складною.

Д. Шмигаль поінформував, що загалом в Україні для хворих на коронавірус виділено 77698 ліжок, 67567 з яких забезпечені киснем. Наразі зайнято 44415 таких ліжок. «Показники завантаженості ліжок за останні три тижні покращилися. Тижневі показники також демонструють стабільність. Що стосується кількості активних хворих, то динаміка зростання зменшилася», — зауважив глава уряду.

Під час наради В. Зеленський також наголосив, що Україні вкрай потрібно якнайшвидше підготувати найсучаснішу лабораторію для розробки вакцин та ліків. Для цього у держбюджеті-2021 передбачено 100 мільйонів гривень, тож Міністерство охорони здоров’я шукає шляхи для вирішення цього завдання.

«Нам потрібно зібрати наші найсвітліші голови й забезпечити їм умови роботи на рівні західних фахівців. Україні потрібна така лабораторія не лише в часи цієї пандемії. Загалом це може стати відповіддю на виклики майбутнього», — зазначив Пре-зидент.

Оскільки на Єдиному порталі державних послуг «Дія» вже розпочалася реєстрація на отримання одноразової державної допомоги у розмірі вісім тисяч гривень для фізичних осіб-підприємців та найманих працівників, які були змушені припинити свою діяльність у зв’язку з посиленням карантинних обмежень через поширення коронавірусу, глава держави за-
кликав підприємців та працівників із червоних зон активніше реєструвати звернення на порталі, щоб уже цього місяця отримати ці кошти. Станом на вчора понад 100 тисяч осіб уже скористалися такою можливістю.

Крім гарантованої державою допомоги, вони зможуть додатково одержати виплати з місцевих бюджетів, якщо орган місцевого само-
врядування ухвалить відповідне рішення.

«Малий і середній бізнес — одна з головних складових нашої економіки. Він створює майже сім мільйонів робочих місць. Не можна допустити, щоб ці люди втратили роботу через коронакризу, щоб закрили свій бізнес через неможливість прогодувати сім’ю. У важкі часи держава повинна підставити плече громадянам. Подавши заявку через «Дію», люди зможуть отримати по вісім тисяч гривень прямої грошової допомоги з держбюджету. Також закликаю місцеву владу не стояти осторонь і допомогти своїм підприємцям із місцевих бюджетів. Адже йдеться про робочі місця саме у ваших громадах», — зазначив В. Зеленський.

Фото з сайту president.gov.ua.