Під час занесення російського триколору на сесію Слов’янської міськради.

Фото з відкритих джерел.

На початку минулої сесії Слов’янської міської ради, що відбулася 12 квітня, місцевий житель та громадський активіст Василь Хоменко, який очолює Спілку патріотів Слов’янська, заніс до зали засідань два прапори — український та російський, і почав їх встановлювати біля крісел депутатів із різних фракцій. Біля обранців, які, на його думку, дбають про інтереси України, встановив синьо-жовтий прапор, а російський — біля тих, чиї дії активіст оцінює дещо інакше...


Василь Хоменко під час патріотичної ходи, присвяченої сьомій річниці початку російсько-української війни.

Фото автора.

Російський триколор одразу прибрали викликані до сесійної зали представники поліції. А попри намагання Хоменка пояснити свої дії учасники сесії так і не надали йому слова. Втім, пан Василь пізніше пояснив, що поставив російський триколор поруч із кріслами тих депутатів, які, на його думку, лобіюють інтереси Кремля.

Варто нагадати, що саме 12 квітня виповнилося рівно сім років, як Слов’янськ було захоплено прибулими з Криму терористами Гіркіна-Стрелкова, після чого на 85 днів місто опинилося під окупацією. Зараз, наголошує Василь Хоменко, хоч і минуло рівно сім років, але життєдіяльність Слов’янська знову виявилася заблокованою, й тепер уже — через небажання представників депутатської більшості у міській раді затверджувати головний фінансовий документ міста.

У своєму інтерв’ю телеканалу «Донеччина.TV» Василь Хоменко, зокрема, сказав: «Тут, у Слов’янську, не те що російський прапор треба приносити, а треба декого давно «виносити»... Слов’янськ відомий для всіх як місто, з якого сім років тому почалася російсько-українська війна. 12 квітня були сумні роковини від початку тут бойових дій».

За словами пана Василя, він вдався до свого відчайдушного кроку саме тому, що в Слов’янську майже півроку залишається незатвердженим бюджет, який повинні були ухвалити місцеві обранці ще минулого року.

«Депутати більшості кілька місяців поспіль саботують прийняття важливих сесійних рішень — спочатку вони не приходили на засідання. Та й цього року намагаються вчиняти за принципом «що гірше, то краще», — каже активіст. — Ідеться про депутатів від партій «За життя», «Наш край» і «Мир і розвиток», якими керують, відповідно, Придворов, Недава і Штепа. Вони об’єдналися, їх у міській раді більшість, і вони вирішили, що можуть диктувати умови, проштовхувати тут так званий «русский мир». А нас це влаштовує. На жаль, знову фігурує Неля Штепа — та, що вітала весь той безлад у 2014 році. Вона тепер очолює депутатську фракцію».

Василь Хоменко вважає, що депутати окремих фракцій чинять саботаж, аби в Слов’янську не робилося нічого, починаючи з ремонту мосту, який вийшов із ладу, і нині відрізає від транспортного сполучення півміста, і завершуючи вивозом сміття, яке накопичилося у величезній кількості, зокрема на Слов’янському курорті.

«Коли я зателефонував на комунальне підприємство з вивезення відходів, вимагаючи розв’язання проблеми смітників, то мені повідомили, що вони не можуть це зробити не лише на Слов’янському курорті, а й по всьому місту, оскільки немає фінансування й неможливо укласти договори. Дуже багато проблем у цьому плані виникає, й у березні ми вже почали збирати підписи щодо відкликання депутатів, які саботують прийняття рішень. Але згодом, через карантинні обмеження, ми вирішили, що замість збору підписів приноситимемо російські прапори. Тож, якщо до них не доходить, будемо «мітити» їх кольорами тієї країни, інтереси якої вони намагаються проштовхнути. І коли я приніс до сесійної зали прапори, то сказав: будь ласка, українці — під українським прапором, а ті, хто обстоює інтереси країни-агресора, — під російським. Але багато хто почав вимагати від поліції затримати мене. Чомусь у нас реагують на кольори прапорів, але не реагують на тих осіб, які поводяться як зрадники й колаборанти».

Реакція обранців щодо спроби слов’янського активіста «мітити» їх кольорами прапорів, звичайно, була різною. «Ті, біля кого опинилися російські триколори, почали волати: «Винесіть цього Васю, скільки можна?» А частина адекватних обранців, навпаки, зааплодували», — зазначив Василь Хоменко.

Як повідомила старший інспектор з комунікації Краматорського районного управління поліції Марія Тюріна, подія була зареєстрована в єдиному обліку заяв та повідомлень. Аби урегулювати цей конфлікт і не допустити зриву роботи міської ради, триколор було вилучено із сесійної зали, оглянуто, забороненої символіки на ньому виявлено не було, і його було повернуто власникові під розписку.

Донецька область.