Громадські активісти та вчені зафіксували факт незаконного розкопу пам’ятки археології національного значення «Римський військовий табір «Дідова хата», розташованої в межах Заводського району, що в обласному центрі.

 Про це у соцмережах повідомили громадські активісти, які виїхали на місце разом зі старшим викладачем Миколаївського національного університету ім. Сухомлинського Олександром Смирновим.

За словами науковця, такого нахабства він не пригадує. Одна справа, коли крадії розкопують кургани та пам’ятки десь у полях, подалі від міст. Інша — коли це відбувається у самому Миколаєві.

Римський військовий табір «Дідова хата» виник як одна з фортифікаційних споруд для охорони Ольвійської держави. На цьому місці видавали землі тим воїнам з числа скіфів і ольвіополітів, які перемогли війська Олександра Македонського.

Площа табору була розрахована на розміщення гарнізону кількістю в одну центурію. Поселення датується IV століттям до н. е. Під натиском кочівників у ІІІ столітті до н. е. гарнізон залишив табір.

Пам’ятка державного значення, яка мала б стати справжнім туристичним магнітом міста та області, тепер перетворюється на руїни. Поселення багате на археологічний матеріал. Охоронні розкопки розпочалися 1966-го, згодом їх продовжили.

Табір виявили 1974 року, потім його досліджував загон Ольвійської експедиції. Колекція артефактів зберігається в Інституті археології НАНУ.

На жаль, тенденція до розкрадання археологічних пам’яток останнім часом набирає обертів. Активісти звернулися до поліції. Тож чекатимуть на реакцію на черговий ганебний випадок.