«Біля наших державних кордонів сконцентровано чималу кількість російських військ, — заявив він у відеозверненні. — Офіційно Росія називає це навчанням. Неофіційно весь світ називає такі речі шантажем. Чи хвилює це нас? Так. Чи вимагає Україна та її міжнародні партнери відвести війська від наших кордонів? Так. Адже Російська Федерація постійно повторює, що вона прагне миру, але водночас створює всі передумови для ескалації».

Україна не хоче війни, акцентував глава держави. Втім, водночас наголосив, що наша країна до війни готова. За його словами, ми ніколи не перестанемо боротися за мир дипломатичним шляхом, але в разі чого готові себе захищати. «Наш принцип простий: Україна не починає війну перша, але завжди стоятиме до останнього», — сказав В. Зеленський. У цьому контексті, підкреслив, що для пересічних громадян загрозу становлять не лише чужі війська, але й власні емоції. І звернув увагу на те, що не варто безапеляційно довіряти експертам з Інтернету, «надійним» джерелам ЗМІ, інсайдам анонімних телеграм-каналів, чуткам у маршрутці тощо.

Україна-2021 дуже відрізняється від України-2014, зауважив Президент. «Україна-21 розуміє всі можливі сценарії та знає, що буде робити у відповідь за будь-якого розвитку ситуації, — сказав він. — Ми не боїмось, бо в нас є неймовірна армія та неймовірні захисники». Окрему увагу глава держави присвятив суспільству, яке «готове до масової волонтерської мобілізації, все віддасть, все знайде і все привезе — вдень, уночі, в спеку й мороз». І, звісно, — міжнародним партнерам. «Я розмовляв із лідерами Сполучених Штатів Америки, Франції, Німеччини, Великої Британії, Туреччини, з Президентом Ради Європи і Генсеком НАТО. Вони, як і всі інші партнери, — на нашому боці, — акцентував Володимир Зеленський. — Вони прекрасно бачать справжні мотиви Росії. Готові підтримувати нас фінансово. Готові запроваджувати дедалі більше жорстких санкцій та ухвалювати жорсткі резолюції. Це правильно, необхідно, і за все це Україна щиро вдячна».

У своєму відеоповідомленні Президент також звернувся до «північного сусіда». «Неможливо когось захищати, нападаючи, — наголосив він російською мовою. — Неможливо звільнити когось, захопивши. Неможливо привезти мир на танкові». В. Зеленський поінформував, що під час засідання радників Нормандської четвірки й підгрупи із питань безпеки Тристоронньої контактної групи обговорювалася можливість відновлення режиму повного припинення вогню. Втім, не-зважаючи на підтримку всіх сторін, Росія відмовилася підтримати спільну заяву. Водночас прозвучала пропозиція зустрітися на лінії розмежування. А відтак Президент Володимир Зеленський запропонував Президенту Володимиру Путіну піти ще далі й зустрітися в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна. Свій виступ він завершив словами «Слава Україні»!

Уже наступного ранку після цього звернення Президента, на його офіційному сайті з’явилося повідомлення про те, що глава держави підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення окремих питань виконання військового обо-в’язку та ведення військового обліку» № 1357-ІХ. Верховна Рада ухвалила цей документ 30 березня 2021 року саме за ініціативи очільника країни.

Згідно з цими змінами вдосконалюються вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації. Це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави й суттєво підвищити їхню боєздатність під час військової агресії, за умов її стрімкого наростання. А також швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони та вчасно реагувати на раптові загрози національній безпеці. Зокрема, закон запроваджує новий вид військової служби — військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.

Вл. інф.