І як тут не втратити спокій, коли — ну, ви таке чули? — «Укрпошта» більше не розноситиме пенсію та соціальні виплати по домівках співвітчизників!

Поки хтось думав, що то першоквітневий жарт, у ЗМІ та на офіційних сторінках ряду міністерств тим часом спроквола точилася суперечка. «...Гроші — на карту, замість доставки!». «З 1 вересня пенсії та соціальні виплати — лише на банківські рахунки...» — такі лаконічні коментарі й заголовки все частішали. Далі — більше!

Добровільно-примусово?..

Літні люди, мовляв, мають самі обрати фінансову установу для виплат. Як стало відомо з усього того «листування» між відповідальними представниками зацікавлених міністерств, адресні виплати залишать — увага! — для людей з інвалідністю, які потребують догляду, та пенсіонерів старше за 80 років. Про те — як бути решті інших — чомусь жодного слова.

Якщо пенсіонер не визначиться, йому з 1 вересня після звернення ПФУ автоматично відкриють рахунок у державному Ощадбанку. Для отримання пенсії клієнту потрібно буде оформити пенсійну картку. Нею можна розплачуватися через термінал або знімати готівку в банкоматі. Але змінити банк клієнт зможе в будь-який час і необмежену кількість разів. Тут сама собою напрошується аналогія з газопостачальними компаніями. Скільки не змінюй постачальника, у кращому разі виграєш три копійки, а клопоту матимеш — через край!

Нагадаємо. Уряд схвалив зміни до постанови КМУ № 987 від 4 грудня 2019 року, згідно з якими встановлюються нові тарифи на оплату послуг «Укрпошти», що пов’язані з виплатою і доставкою пенсій та грошових допомог населенню в готівковій формі. Про це повідомив Владислав Криклій — міністр інфраструктури України напередодні 1 квітня цього року на офіційному порталі Міністерства.

У Мінсоцполітики — своє бачення

Міністерство соціальної політики України на своїй офіційній сторінці у соцмережі 1 квітня ніби відгукнулося на те: «...доставка та виплата пенсій та грошових допомог за місцем проживання здійснюватиметься на конкурентних засадах.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України»... запроваджується конкурсний механізм відбору надавачів послуг з виплати та доставки пенсій, грошової допомоги за місцем проживання одержувачів. Нині надавачем таких послуг є АТ «Укрпошта» на монопольних умовах.

Передбачено, що тарифи за надання цих послуг визначатимуться у договорах, укладених за результатами конкурсу, і не можуть бути більшими від тарифів на оплату послуг, пов’язаних із виплатою і доставкою пенсій та грошової допомоги, встановлених урядом. Така норма стимулюватиме в майбутньому зниження вартості доставки пенсій та грошової допомоги...»

Наша ремарка

Слова «монопольні умови» та «тарифи за надання цих послуг визначатимуться у договорах, укладених за результатами конкурсу...» не залишають жодного сумніву, що у Пенсійному фонді (це випливає з наступного абзацу цитованого нами документа) тарифи «Укрпошти» вважають надмірними й вирішили відмовитися від послуг національного поштового оператора, який, слід нагадати читачеві, в минулому не раз і не два справді «варив воду», користуючись своїм монопольним становищем, та погрожував припинити доставку пенсії, якщо не отримає згоду на підвищення тарифів на доставку.

Дозволимо собі припустити, що гендиректор «Укрпошти» пан Смілянський разом з Міністром інфраструктури Владиславом Криклієм, доста, переборщили, коли не змогли загнуздати свої апетити... Хоча, можливо, то їхня незговірливість стала причиною змін?

АМКУ тепер зі своїм численним штатом залишиться не при справах... А все виявляється, так просто вирішується Кабміном, який, пам’ятаєте, сказав, що «результат конкурсу... стимулюватиме в майбутньому зниження вартості доставки пенсій та грошової допомоги» і своєю ж постановою встановив новий тариф на доставку пенсій та грошових допомог державною «Укрпоштою».

Нам навіть страшно уявити — про які кошти йдеться!

Довідково:

За даними ПФУ, найбільше співгромадян отримують пенсії у ПриватБанку: 52,9%. Це приблизно понад 4 мільйони осіб. Відстає від ПриватБанку, Ощадбанк — 36,5%, або 2,786 мільйона співгромадян. Слідом — «Аваль» — 4,6%, або 347 тисяч пенсіонерів. І лише 6% співгромадян, або 459 тисяч пенсіонерів, отримують пенсії в інших уповноважених банках.

Аргументи міністра Криклія

Як напередодні 1 квітня повідомив очільник Міністерства інфраструктури України Владислав Криклій, чинні ще у березні тарифи на виплату та доставку пенсій і грошової допомоги, затверджені постановою КМУ від 04.12.2019 № 987, вже не покривають фактичні витрати компанії, що необхідні для надання цих послуг. Тому для забезпечення належної роботи «Укрпошти» змінами до цієї постанови пропонується збільшити з 1 квітня поточного року тарифи у місті з 1,15 до 1,3 %, а в селі та селищах міського типу з 2,3 до 2,65 % від суми виплати.

«Це дасть змогу Укрпошті забезпечити своєчасну доставку пенсій, а також зберегти робочі місця для 10 тисяч листонош», — підсумував міністр.

Не знаємо, як пенсіонери поставляться, а нас просто-таки розчулили слова міністра: «...«Укрпошта» за сприяння Міністерства інфраструктури та Міністерство соціальної політики досягли компромісу в питанні тарифікації доставки пенсій...»

«...Рішення уряду по підвищенню тарифів на 11% в середньому на рік менше, ніж відсоток збільшення мінімальної заробітної плати (на 37%, порівнюючи 2020-й до 2021-го), але воно дозволяє продовжити роботу», — додав і найбільш оплачуваний за всю історію «Укрпошти» генеральний директор Ігор Смілянський.

І ще дозволимо собі коротеньку цитату від міністра інфраструктури: «... ми боролися не за перегляд тарифів... за збереження робочих місць листонош, чия зарплата залежить від доходу «Укрпошти» від фіксованих послуг, і за те, щоб більше трьох мільйонів українців отримали вчасно пенсії та виплати... це дозволить забезпечити своєчасну доставку пенсій, а також зберегти робочі місця для 10 тисяч листонош...».

Знаєте, просто взяв і розчулив і заразом порадував невимовно нас такою своєю турботою про поштарів.

От тільки якось бентежить факт, що турботливі урядовці, як завжди, досягали компромісу, врахувавши побажання майже всіх зацікавлених, крім власників коштів, якими вирішили розпорядитися.

Прозорість, підконтрольність, цифровізація?!

Та повернемось врешті до першоквітневого повідомлення Мінсоцполітики.

«...Перший конкурс, згідно з Урядовим рішенням, має бути проведений Пенсійним фондом до 1 вересня цього року. До проведення конкурсу АТ «Укрпошта» продовжить здійснювати виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів.

Також передбачено, що з 1 вересня 2021 року виплата пенсій та грошової допомоги здійснюватиметься через поточні рахунки уповноважених банків для всіх одержувачів, крім:

— людей з інвалідністю І групи,

— осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду,

— осіб, які досягли 80-річного віку,

— одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Особи з вищезазначених категорій отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через установу, відібрану на конкурсі, або через обраний самостійно банк з числа уповноважених.

Отримання пенсій та грошових допомог через поточні рахунки в банках надасть можливість одержувачу в будь-який час мати інформацію про фактичні суми перерахованих йому пенсій та грошових допомог, перевіряти їх, мати можливість документально підтвердити перераховані суми за будь-який період у випадках необхідності або спірних ситуаціях. Такий механізм сприятиме прозорості та підконтрольності виплати пенсій та грошових допомог.

А-а-а! Он у чім інтерес!

Одержувачі, які ще не обрали собі уповноважений банк, зможуть це зробити до 1 вересня 2021 року. У разі якщо до 1 вересня 2021 року одержувач не визначить для себе уповноважений банк, то рахунок йому (крім осіб з окремих категорій, зазначених вище) буде відкрито в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом Міністрів України, за зверненням органів Пенсійного фонду України або органів соціального захисту. Людина зможе в будь-який момент змінити уповноважений банк за власним бажанням...» Ну, ми про це вже говорили вище. А от далі цікаво!

«...Уповноважені банки за бажанням одержувачів надаватимуть послуги з виплати пенсій та грошових допомог з доставкою додому відповідно до умов договорів. Доставку пенсій та грошової допомоги додому банки зможуть організовувати самостійно або залучати для цього операторів поштового зв’язку на договірних засадах.

Оплата послуг з доставки пенсій та грошової допомоги за фактичним місцем проживання одержувачам з числа людей з інвалідністю І групи, осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду, осіб, які досягли 80-річного віку, одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд здійснюватиметься за рахунок коштів Пенсійного фонду України або коштів державного бюджету...»

Хто платитиме за «турботу»?

На тому красно дякуємо! Що ж до «доставки пенсій та грошової допомоги додому», яку, нібито, «банки зможуть організовувати самостійно або залучати для цього операторів поштового (?) зв’язку (??) на договірних засадах (???)», то тут виникають чомусь дуже великі сумніви, хоч кошти, нібито нічийні: бюджетні, що вийде дешевше, ніж тепер у «Укрпошти»! Приклад? Будь ласка. Минулого року доставка Картки киянина, оформленої у найближчому відділенні Ощадбанку, розташованому на сусідній вулиці у межах прямої видимості, кур’єром, обійшлася нам у 45 (сорок п’ять) гривень.

Що ви хочете? Бізнес є бізнес!

Додайте до всього обслуговування карткового рахунка!

Про це у постанові Кабміну, звісно, жодного слова. Пенсіонери — не малі діти: якось самі розберуться. Але дарма такий оптимізм, бо поки розберуться, може бути пізно. Ось що каже координаторка напрямку правової просвіти Асоціації юридичних клінік України Юлія Ломжець, зокрема про приховані платежі та комісії: «... однією з найпоширеніших пасток є нарахування... комісій, платежів, штрафів за різноманітні послуги банку. «Мінус» на рахунку може з’явитися через нарахування комісії за обслуговування рахунку, яка може списуватися щомісяця або раз на рік... у деяких українських банках неактивний протягом двох-трьох місяців рахунок обійдеться власнику картки в 5—10 гривень на місяць (невелика сума, але в результаті виникає заборгованість). Причиною виникнення боргу на картці може стати і щомісячна плата за мобільний банкінг (всього 3-4 гривні на місяць)...»

Але це теж кошти клієнта!

Підслухане

«...якщо не всі, то більшість українських банків діють агресивно і лише у своїх комерційних інтересах. Там, де йдеться про грубі гроші, поняття благородства й справедливості просто відсутні. Їм все одно: пенсіонер, інвалід чи літня людина... Для них ви клієнт і цим все сказано. Ви несете золоті яйця! І це правда. Домовитись з банком неможливо...»

У чому компроміс?

Тим часом, 18 квітня Міністерство соціальної політики офіційно запропонувало в обов’язковому порядку перевести пенсії на банківські карти. Міністр інфраструктури Владислав Криклій прокоментував цю пропозицію так.

«...У таких проблемах не буває переможця. Хочу сказати, що перевести всіх на картку — це просто неможливо. Ми пройшли цю дискусію, цей непростий діалог. Тому що у нас тільки в 4% населених пунктів є банкомати... — це... витратна історія.

Банку невигідно утримувати банкомат в населеному пункті, де 100 осіб. Що робити пенсіонерам, які проживають у такому населеному пункті — їхати 60—100 км до найближчого районного центру? Ми не можемо допустити таких незручностей.

Не хочу назвати це геноцидом, але це точно не назустріч нашим громадянам...» — пояснив Криклій і наголосив, що обов’язкового переведення пенсій на картки не буде.
«Укрпошта» працює, карткові продукти будуть у тих, кому це зручно», — заявив міністр.

Статистика

В Україні катастрофічно мало банківських відділень і банкоматів. Сьогодні банки є в 3,9% населених пунктів, банкомати — у 4,3%. Мешканцям сіл і невеликих міст, а це третина населення України — майже 14 млн людей, доведеться щомісяця їхати в найближчий райцентр, де є відділення банку. Або просити когось зняти пенсію з картки.

Чи то у відповідь, чи так збіглося у часі, а 20 квітня заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко відгукнувся на те таким монологом: «...ми проаналізували, що останні 5—7 років чисельність одержувачів соціальних виплат у банківських установах постійно зростає. На сьогодні ми маємо майже третину одержувачів, які отримують виплати через пошту... передбачено... що банки мають можливість забезпечувати доставку відповідних виплат й іншим категоріям одержувачів. Тому на сьогоднішній день, ми говоримо про те, що це дасть можливість розвитку банківського сектору та банківських послуг, зокрема, POS-терміналів, у тому числі і в сільській місцевості...» — наголосив Віталій Музиченко.

Незрозуміло тільки, чому так стурбований заступник міністра соціальної політики «розвитком банківського сектору та банківських послуг, зокрема, POS-терміналів... у сільській місцевості...», коли не вирішеними залишаються питання соціальні, коли більшість пенсіонерів країни перебуває за межею бідності.

Як кажуть експерти, за підтвердженими даними ПФУ, зміни торкнуться майже 3,5 млн співвітчизників, або майже третини (32%) пенсіонерів, які до вересня ще отримуватимуть пенсії через «Укрпошту».

І в чому полягає компроміс?

Статистика

Найбільше клієнтів «Укрпошти» на Львівщині: 259,5 тис. осіб, або 39% усіх пенсіонерів, найменше — в Луганській області: 79,2 тис. осіб, або 24% усіх осіб пенсійного віку. До речі, навіть у самому Києві, де вдосталь банків і банкоматів. І всі вони — у межах пішої доступності, 117,8 тисяч пенсіонерів (23%) отримують пенсії на пошті.

Думки експертів

Екс-заступник голови Пенсійного фонду, нині незалежний пенсійний експерт Віктор Колбун в ефірі одного з телеканалів оцінив витрати ПФУ на доставлення пенсій через «Укрпошту» в півтора млрд грн на рік — це майже 1% доходів ПФУ. На його думку, з доходів держбюджету можна виділити таку невелику суму.

А от те, що — «...тепер у людини не питають, де вона хоче отримувати пенсію, а ставлять її перед фактом: пенсію більше не принесуть... Передовсім це вдарить по сільських жителях від 70 до 80 років, яким важко, а іноді й неможливо... дістатися туди, де можна перевести в готівку пенсію... рішення Кабміну порушує права тих, хто під час призначення пенсії вибрав спосіб доставлення... додому...» — наполягає експерт.

«...З економічного погляду рішення уряду обґрунтоване, але із соціального... держава повинна зберегти поштове доставлення додому тим, хто цього потребує, і оплачувати цю послугу», — каже економіст Олег Пендзин.

Можна було б сперечатися, але очевидно, що на цей раз експерти праві. Тому сподіватимемося, що до вересня ще досить часу, щоб зважити всі «за» і «проти». І ухвалити єдине правильнее рішення.

Пожалійте літніх людей! Самі такі будете. Правда, не всі...

Фото з відкритих джерел.