Напередодні 35-х роковин аварії на ЧАЕС майже 260 ліквідаторів та членів їхніх родин відвідали Зону відчуження. Там відбувся мітинг-реквієм. Учасники також урочисто відкрили меморіал ліквідаторам — жителям Коростенського району, який встановили завдяки спільній ініціативі 13 громад Коростенщини. На гранітних плитах меморіалу викарбувано імена 619 мешканців краю, які мужньо стали на боротьбу з ядерною стихією. Серед них — і Герой України Микола Ващук, котрий навіки залишився 26-річним.

Після панахиди за загиблими ліквідаторами учасники заходу висадили кущі самшиту біля Алеї покинутих сіл у меморіальному комплексі «Зірка Полин». На цій алеї — 162 таблички з назвами населених пунктів, евакуйованих після аварії на ЧАЕС. Понад 60 з них розташовані на Житомирщині.

«Переконаний, що всі ми сповнені відчуттям смутку та щирої подяки тим, чиї імена тепер увічнені у місці, яке ще сотні років нагадуватиме людству про техногенну катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції», — наголосив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, інформує Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Фото з сайту Коростенської РДА.

Лунали слова вдячності

У Сєвєродонецьку на пам’ятному заході звертаючись до ліквідаторів аварії на ЧАЕС, голова Луганської обласної держадміністрації Сергій Гайдай сказав: «Сьогодні ми згадуємо «мирний атом», що спричинив стільки горя, та героїчні вчинки тих, хто його приборкав. Уже 35 років ми промовляємо одні й ті само слова подяки, це потрібно, щоб ніколи не повторити цю трагедію знову». Очільник Луганщини вручив керівникам та членам ветеранських організацій «Союз Чорнобиль» відзнаки.

Зі словами визнання за мужність та порятунок людства до героїв Чорнобиля звернулися народний депутат України Олексій Кузнєцов та голова Луганської обласної Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Алевтина Фіалковська.

Учасники заходу зазначали, що проблем зі здоров’ям та невирішених питань соціального захисту чорнобильців залишається чимало, і турбуватися про них належить усім, від кого це залежить.

Урочисту атмосферу створили для учасників пам’ятної зустрічі студенти Сєвєродонецького коледжу культури та мистецтв імені Сергія Прокофьєва. Завершились обласні меморіальні заходи панахидою, інформує Іван ТЕРЕЩЕНКО.

Зібралися на мітинг-реквієм

У Луцьку в Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки відбувся мітинг-реквієм «Біль Чорнобиля в серці назавжди». На нього зібралися учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, вдови ліквідаторів, переселенці, волонтери тощо. Організаторами заходу стали члени Волинського обласного осередку організації «Союз Чорнобиль України», а також працівниці Палацу учнівської молоді Олена Балабаш і Любов Дідик. Під час заходу голова Волинської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Федір Рузак вручив грамоти, подяки, пам’ятні медалі чоловікам і жінкам, які ціною своєї самовідданості і здоров’я врятували людство від смертельної радіаційної небезпеки. Олена Балабаш і Любові Дідик подарували Федору Рузаку фотоальбоми із знімками про численні тематичні зустрічі, які відбулися спільно зі спілкою чорнобильців у Луцькому палацу учнівської молоді. Традиційно цього дня чорнобильці висадили квіти на Алеї захисників, розповідає Микола ЯКИМЕНКО.

Трава відсвічувала іскрами...

Виставка «Чорнобильська трагедія. Післямова» триватиме до 15 травня ц. р. в обласному краєзнавчому музеї у Вінниці. Її створили працівники музею разом з громадськими чорнобильськими організаціями. Експонати надали ті, хто працював на ліквідації. Михайло Ястремський, керівник Вінницької міської організації «Союз Чорнобиль України», передав музею фотоапарат, який брав з собою у Чорнобиль, а також частину світлин. Він розповів, що мав дві фотокамери. Одну відібрали в нього «кадебісти». Ястремський був заступником командира зведеного загону пожежників. Йому тоді уперше в житті довелося побачити досить незвичне явище: коли увечері йшли по траві, з-під ніг сипалися... іскри.

Загалом шість тисяч вінничан брали участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому реакторі атомної станції. Один з них, Петро Осадчук, виступав на ще одному заході — вечорі спогадів про Чорнобиль «Люди калинової долі». Він розповів, що разом з іншими ліквідаторами виконували непросте завдання — роз’єднували трубопроводи й інші комунікації між четвертим і третім енергоблоками, а також будували пункти санітарної обробки техніки.

На вечорі, що відбувався у молодіжному центрі «Квадрат», демонстрували відеокадри про епізоди боротьби з атомом, який у радянські часи називали мирним.

Заступник директора департаменту соціальної політики облдержадміністрації Наталя Квят подякувала ліквідаторам і згадала про тих, кого уже немає.

Віктор СКРИПНИК.
 


На знімку внизу: молоде покоління з неабиякою увагою слухало розповідь очевидців катастрофи.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.

На спомин про товаришів шумітимуть липи

У селищі Нові Санжари, що на Полтавщині, місцеві учасники ліквідації аварії на ЧАЕС висадили 35 молодих лип. Акцію присвятили пам’яті побратимів. Молодими деревцями вони поповнили започатковану раніше Алею чорнобильців та парк

Борців за Незалежність. Згаданий садивний матеріал надав Новосанжарський лісгосп. Ініціаторів акції підтримали небайдужі земляки, зокрема й працівники селищної ради. Її учасники сфотографувалися на згадку біля пам’ятного знака й домовилися разом подбати про те, щоб саджанці прийнялися. Адже йдеться про символи нашої пам’яті й подвигу.

Василь НЕЇЖМАК