Керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Віктор Мунтяну, заступник маріупольського міського голови Михайло Івченко та перший заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Мороз (зліва направо) під час передачі Маріупольській громаді мобільного Центру надання адміністративних послуг.

Сервіс надаватиме 435 видів послуг жителям селищ Бердянське, Покровське та Старий Крим, і завдяки ньому буде значно спрощено процес оформлення документів майже 11 тисячам осіб.

Мобільний ЦНАП розрахований на чотири робочі місця, має ліфт для людей з інвалідністю, системи освітлення, внутрішнього живлення, підключення до зовнішньої мережі електропостачання, додаткового живлення (генератор) та може трансформуватися в робочий режим за 10—15 хвилин.

Загалом ПРООН та уряд Канади передали десять мобільних Центрів надання адміністративних послуг жителям Донеччини та Луганщини. Їхня закупівля й обладнання здійснювались в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки уряду Канади.

Мережа центрів покриває віддалені райони Новоайдарської, Гірської, Попаснянської, Станично-Луганської та Сєвєродонецької громад, що на Луганщині, та Маріупольської, Курахівської, Сіверської, Мар’їнської й Вугледарської громад, що на Донеччині.

Нові машини курсують, зокрема, й у районах, наближених до лінії зіткнення, включно з відвідуванням КПВВ.

Керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Віктор Мунтяну, який узяв участь у передачі місту Маріуполю мобільного ЦНАПу, зазначив, що розбудова ефективної та прозорої системи надання адміністративних та соціальних послуг залишається одним із пріоритетних завдань програми.

«Ми прагнемо й надалі уможливлювати доступ мешканців віддалених районів, особливо вразливих груп та постраждалого від збройного конфлікту населення, до мобільних пунктів надання послуг», — сказав Віктор Мунтяну.

Заступник маріупольського міського голови Михайло Івченко зауважив, що Маріуполь є лідером у Донецькій області з надання адміністративних послуг. Нині їх надають мешканцям 470, а з появою мобільного офісу вони стануть ще доступніші.

«У Маріуполі працюють два Центри надання адміністративних послуг та найбільший в Україні соціальний офіс — Мультицентр. Кожен житель прозоро та доступно отримує необхідний документ без черг. А мобільний центр дасть змогу в кроковій доступності надавати адміністративні, соціальні та пенсійні послуги у віддалених селищах», — підкреслив Михайло Івченко.

Перший заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Мороз зауважив, що Маріупольська міська територіальна громада наразі є завершальною в переліку отримувачів мобільних ЦНАПів та соціальних офісів. Утім, співробітництво з ПРООН буде продовжено реалізацією наступних проектів.

«Сьогодні спільними зусиллями завершуємо етап надання мобільних ЦНАПів такого рівня громадам, — сказав він. — Але наше співробітництво з Програмою розвитку ООН у сфері формування сучасної системи адмінпослуг в області триватиме. У найближчих планах — заходи з навчання персоналу ЦНАПів. Планується також підтримка громад шляхом передачі автомобілів для надання соціальних послуг та облаштування контрольно-пропускних пунктів модульними комплексами».

Донецька область.

Фото автора.