Медиків навчали застосовувати екстрену ультразвукову діагностику (сонографію) пацієнтів, які перебувають у критичному стані (на знімку). Захід організував головний хірург ЗСУ полковник медичної служби Костянтин Гуменюк.

Раніше такі тренінги відбулися у медустановах ЗСУ в Одесі, Києві, Вінниці, Львові та Харкові. Хірурги та медпрацівники інших спеціалізацій, яким доводиться виконувати обов’язки чергового лікаря, навчалися застосування сучасного міжнародного протоколу EFAST, що допомагає визначати патологію внутрішніх органів. Ця методика є актуальною при пораненнях і травмах, отриманих під час бойових дій, особливо у випадках, коли одночасно до закладу надходять кілька тяжких пацієнтів.

Своїм досвідом ділилася представниця ЗСУ, учасниця правління Європейської асоціації лікарів ультразвукової діагностики та хірургії Оксана Попова. Вона проходила навчання у США й країнах ЄС, має відповідні сертифікати та не раз застосовувала цей протокол на практиці.

«Нині існує потреба у швидкому й завжди доступному методі діагностики пацієнтів у критичному стані, — зазначила Оксана Попова. — Таким є ультразвукове дослідження за протоколом EFAST. Цей метод був розроблений у США, після чого кількість летальних випадків серед поранених та постраждалих зменшилася на 30 відсотків».

Курс навчання складається з теоретичної та практичної частини. По завершенні кожен із лікарів отримав сертифікат, що надає право практичного застосування цієї методики.

Фото прес-центру штабу Об’єднаних сил.