Заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА Любов Безкоровайна (ліворуч) під час відвідин кооперативу «Овочі станичників».

У теплицях кооперативу.

Дослідженню стану справ у цьому господарстві на старті весняно-літніх польових робіт та моніторингу поточної ситуації була присвячена робоча поїздка заступниці директора департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА Любові Безкоровайної та консультанта плодово-овочевого сектору програми «Економічна підтримка східної України» (USAID) Олександра Карельсона.

Як розповіла керівниця кооперативу Мар’яна Нещерет, «Овочі станичників» вирощують різноманітну продукцію — від квітів та інших декоративних насаджень до помідорів чері, які вже стали візитівкою Станиці Луганської на рівні регіону.
Продукція овочівництва є екологічно чистою: біотичний бар’єр створюють ентомофаги — хижі кліщі, що знищують шкідників. Запилюють рослини джмелі. Комах, завдяки сприянню USAID, закупили в Нідерландах.

Місцеві аграрії наголошують: овочівництво — хоч і не надприбутковий, але досить рентабельний бізнес. Аби підтримувати попит, сільгоспвиробникам доводиться експериментувати: одночасно вони вирощують до 70 відсотків «класичних» сортів, а решту посідає овочева «екзотика». Родина Болдирєвих, наприклад, цього року зробила ставку на вирощування цибулі «на перо» та різноманітних салатів. Новинкою є також японський гірчичний салат «Мізуна».

Раніше основним споживачем продукції «Овочів станичників» був Луганськ, який наразі перебуває в тимчасовій окупації. Тож тепер налагоджені поставки до торговельної мережі «Сім’я». Утім, надходять замовлення й із Києва, міст Донеччини та Харківщини.

Свою особливу «нішу» в кооперативі посіла родина Кирєєвих, яка єдина в цьому об’єднанні вирощує квіти. Кирєєві розповіли, що займаються «квітучим» бізнесом уже 10 років. Культивують сто сортів — це понад 50 тисяч рослин, кожна з яких висаджується вручну. Квіти продають на озеленення рідної Станиці Луганської, міст Щастя та Сєвєродонецька.

Усі підприємці наголошують на численних перевагах роботи в кооперативі. За їхніми словами, консультування з аграрних питань і експертний супровід, забезпечувані Олександром Карельсоном, та можливість придбавати техніку в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) сприяють вирощуванню конкурентоспроможної продукції та розширенню мережі споживачів.

Луганська область.

Фото прес-служби Луганської ОДА.