Відповідну постанову ЦВК прийняла на засіданні після отримання від В. Вірастюка заяви з доданими документами для реєстрації.

Дії комісії стосовно встановлення 22 квітня 2021 року результатів виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 87 на проміжних виборах 28 березня 2021 року оскаржено у Верховному Суді кандидатом у цьому окрузі Олександром Шевченком та партією «За майбутнє».

Верховний Суд своєю ухвалою від 29 квітня заборонив Центрвиборчкому вчиняти дії з реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом. Водночас постановою Великої Палати Верховного Суду від першого травня скасовано протокол Центральної виборчої комісії від 22 квітня 2021 року про результати виборів народних депутатів у цьому окрузі.

«За таких обставин станом на п’яте травня ЦВК встановила відсутність правових підстав для реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом України згідно з поданою ним заявою», — йдеться у повідомленні прес-служби секретаріату ЦВК.

Комісія також звернула увагу, що згідно з правовою позицією Великої Палати Верховного Суду в цій справі, викладеною в постанові від другого травня, реєстрація обраної особи депутатом перебуває у відношенні причини і наслідку, де встановлення результатів виборів в одномандатному виборчому окрузі є причиною для рішення про реєстрацію обраного депутата, а його реєстрація — наслідком рішення ЦВК про встановлення результатів виборів.

Заступник голови ЦВК Віталій Плукар зазначив, що комісією вживаються всі заходи задля пошуку найбільш оптимального шляху вирішення цієї ситуації, зокрема, з урахуванням законодавчо визначених повноважень ЦВК та позиції суду.