Тарас Кремінь (праворуч) та ректор ХДУ Олександр Співаковський під час зустрічі зі студентами в бібліотеці Херсонського державного університету.

Провокатори з числа прихильників «русского мира» на півдні України намагаються перетворити мовне законодавство на якийсь жупел — мовляв, оштрафують, якщо бодай словом російською прохопишся. Але це підхід саме провокаторів. І з ним категорично не згоден Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Мовне законодавство в Україні є прикладом лагідної демократизації. Воно не карає. Звичайно, накласти штраф за порушення якоїсь із його статей — не проблема. Проблема — заручитися підтримкою суспільства, допомогти його членам усвідомити: треба припинити терпляче мовчання, якщо переконався, що твої права порушують», — наголосив мовний омбудсмен на зустрічі із студентами Херсонського державного університету.

До речі, сюди Тарас Дмитрович приїхав одразу після розмови із керівництвом обласної ради, на якій ішлося про сприяння виконанню норм закону на регіональному рівні — зокрема, у створенні курсів з вивчення солов’їної, підтримці програми книговидання українською. А от студентів ХДУ омбудсмен просив особистим прикладом підтримувати спілкування українською мовою в побуті, підключатися до діяльності ініціативних груп, які фіксують ігнорування закону, утиски української тощо. І судячи з того, що слова гостя зустріли оплесками, він зумів «достукатися» до молоді.

Тарас Кремінь обіцяє: такі ініціативи на місцях не залишаться без підтримки «згори». «Зараз у нашому секретаріаті працюють п’ятдесят фахівців. Але якщо отримаємо згоду Верховної Ради, плануємо збільшити його штат наполовину, щоб у кожній області був регіональний представник офісу мовного омбудсмена. Для цього підшуковуємо кандидатів з юридичною освітою, бажано з досвідом правозахисної діяльності», — повідомив омбудсмен.

Херсон.

Фото автора.