Лік втрат іде на мільйони. І хоча останні залпи війни прогриміли 76 літ тому, душевні рани живих і сьогодні кровоточать і болять.

Людське життя — найвища цінність, так само як людяність, гуманність, повага до інших націй і народів. Про це нагадали сучасникам учасники урочистого заходу «Пам’ять поколінь», що відбувся за ініціативи ліцею-інтернату № 23 «Кадетський корпус» Шевченківського району Києва (на знімку). На зустріч із кадетами, яким цього дня вручили погони, прийшли діти війни, ветерани АТО. Після вшанування подвигу загиблих у боях із нацизмом, учасники заходу запросили гостей до польової кухні: пригощали не лише солдатською кашею, а й справжнім фронтовим хлібом часів Другої світової, картопляним, кукурудзяним, випеченим із вівса і ячменю, на швидкій заквасці.

У перемогу над гітлерівською Німеччиною та її союзниками Україна зробила величезний внесок. За даними Українського інституту національної пам’яті, на боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (понад 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) — разом більш як 7 мільйонів осіб. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями й орденами, більш як 2 тисячі стали Героями Радянського Союзу, з них 32 — двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб — тричі.

Перемога над підступним і жорстоким ворогом далася дорогою ціною.

Сукупні демографічні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939—1945 років наразі оцінюються в понад 8 мільйонів осіб. За підрахунками вчених, Центральна, Південна та Східна Україна втратила 30 відсотків населення, Галичина — 22, Волинь і Полісся — 12. Для поповнення демографічних втрат воєнного періоду республіці знадобилося приблизно 25 років. Було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено до 320 тисяч господарств.

Дослідники наголошують, що Україна в результаті Другої світової війни зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45 відсотків від збитку усього СРСР. 

«З метою створення могутнього військово-промислового потенціалу на сході СРСР під гаслом «Все для фронту! Все для перемоги!» більшовики вивезли з України 550 промислових підприємств, майно і худобу тисяч колгоспів, радгоспів, МТС, десятки наукових і навчальних закладів, осередків культури, історичні цінності. Виїхали майже 3,5 мільйона жителів республіки — кваліфіковані робітники і спеціалісти, науковці, творча інтелігенція, які віддали трудові й інтелектуальні зусилля в розвиток воєнного й економічного потенціалу СРСР», — повідомляють в УІНП.

Тож у День пам’яті та примирення та в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні маємо не лише вшановувати ветеранів і згадувати імена загиблих на фронтах співвітчизників. Ці дні мають стати нагадуванням про страшну катастрофу, про безповоротні втрати мільйонів людей, застереженням на майбутнє.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.