Зрозуміло, що фраза про світ мала б заспокоїти, а, може, й потішити-приспати пильність співвітчизників, проте оптимізму вона аж ніяк не додає, а навпаки: тривожить. Навіть на тлі обіцянок уряду про незначне підвищення зарплат і пенсій. Адже кожне підвищення — і це вже стало закономірністю — тягне за собою зростання цін на все.

З початку року рекордно подорожчали цукор, соняшникова олія, яйця. При цьому триватиме подорожчання хліба і яловичини. Принаймні, так стверджує економічний експерт Олексій Дорошенко і заспокоює, що, мовляв, після річного подорожчання почався курс на зниження цін. «По-перше, дешевшають сезонні овочі. По-друге, знижуються ціни на яйця. Разом з тим українські виробники яєць стали знову виходити на європейські ринки, а це погано для внутрішнього споживача. Ціни на яйця просіли, але не сильно. Також у всьому світі дорожчає яловичина. Україна — не виняток. Це пов’язано зі скороченням поголів’я…» — каже фахівець.

Що ж до фруктів, то ціни на них цього року не зростатимуть, зазначив експерт: «Їх буде достатньо, адже не було заморозків і граду. Всі садівники готуються до хорошого врожаю. Понад те, ціни навіть можуть знизитися. Цьогоріч побачимо хороший урожай яблук, груш, абрикосів, черешень і різних ягід».

Його слова — та Богу б у вуха! Проте можемо заперечити, що хороший урожай не гарантує низьких цін. Кожному, напевно, доводилося чути, коли, купуючи пучок зелені на базарі, у відповідь на запитання: «Чому так дорого?» чуєш залізобетонний аргумент: мовляв, долар же подорожчав!

А ось дані Державної служби статистики. За минулий місяць споживчі ціни підвищились на 0,7%. Порівняно з квітнем минулого року — на 8,4%, а з груднем 2020-го — на 4,8%. У квітні 2021-го порівняно з квітнем 2020-го найбільше подорожчали: яйця (90%), природний газ (майже на 90%), цукор (65%), олія соняшникова (майже на 63%). Подешевшали найзначніше овочі (12%), взуття (4,7%), одяг (4,6%).

До слова, в Україні стрімко дорожчає хліб. Тільки за останній рік його вартість збільшилася на 12,5%. Спрямованість ціни до зростання не припиняється, розповів економічний експерт Олег Пендзин. «Незалежно від ситуації на світовому ринку з ціною пшениці хліб в Україні дорожчає щомісяця на 1% — 1,5%. І якщо зараз в Україні загальна інфляція становить 7,5%, то за рік хліб в Україні подорожчав на 12,5%», — повідомив економіст.

…А інфляція в Україні зростає через підвищення цін на продукти харчування і дефіциту державного бюджету. Про це в одному з телеефірів заявив директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак. «Треба усвідомлювати, що українці більшу частину своїх витрат виділяють саме на продукти харчування, ціни об’єктивно зростають. Тому в нас інфляція зростає швидше, ніж в інших країнах. І ще одне джерело інфляції… непомірний дефіцит бюджету. Це обов’язково має проявитися на тому, що… запустять друкарський верстат…» — пояснив він і зазначив, що зараз зростання цін на продукти зупинилося через те, що Нацбанк провів підвищення облікової ставки.

Ну от. На всі запитання отримано відповіді. Тепер і жити якось легше стало. Правда?

Легше, але не дешевше…

Підсумовував Віктор БОНДАР.