Як держава дбає про безпеку сьогодні та якою вона буде за декілька років, якими є та мають стати Збройні Сили України, Національна гвардія, Служба безпеки України, Національна поліція, Державна прикордонна служба, які заходи вживаються задля забезпечення інформаційної безпеки держави, розвитку оборонно-промислового комплексу та які кроки необхідно здійснити для отримання Україною членства в НАТО? Ці теми обговорювалися під час першого дня Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни».

Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі наголосив, що питання безпеки входить до трійки найважливіших для українців цінностей разом зі свободою та справедливістю. І це не дивно, адже безпека -це головна умова існування держави та її незалежності. «Одним з головних пунктів моєї програми є безпека людини й безпека країни», — зазначив він та нагадав, що у вересні 2020 року затвердив Стратегію національної безпеки і оборони України, в основі якої — найвищі соціальні цінності: людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, недоторканність і безпека, а найвищим пріоритетом держави визначено відновлення миру, територіальної цілісності та суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів.

«Передусім ми продовжуємо стримувати російську агресію та нарощуємо свій бойовий потенціал. Як і будь-яка цивілізована країна, Україна не хоче війни, але для миру, як би це парадоксально не звучало, вона повинна мати сильну й боєздатну армію. Бо саме вона є запорукою стабільності, гарантією спокою й того, що ні в кого не виникне думка забрати щось у нашої держави легко й без жодного пострілу», — наголосив В. Зеленський. Саме тому серед пріоритетів Стратегії посилення оборонних та безпекових спроможностей, міжнародної підтримки, політичного, економічного та правового тиску на агресора. «А найголовніший пріоритет — це боєздатні Збройні Сили України. Підготовлений військовий резерв та ефективна територіальна оборона у поєднанні з іншими органами сектору безпеки й оборони здатні захищати країну на землі, на морі, в повітрі та, що зараз дуже актуально, у кіберпросторі», — сказав Президент.

За його словами, в рамках політики стримування дуже важливим є можливості забезпечення національної стійкості, тобто готовності держави та суспільства до реагування на будь-які загрози і небезпеки. «Зараз завершується розробка Концепції національної системи стійкості, яка передбачає забезпечення базових вимог НАТО, зокрема щодо безперервності урядування та надання критичних державних послуг, стійке енергозабезпечення, дієву реакцію на неконтрольоване переміщення великої кількості осіб, стійкі ресурси забезпечення водою, продовольством, реакцію на масові втрати, стійкі системи цивільної комунікації та цивільного транспорту. Для дієвості та досягнення цих цілей ми маємо тісну взаємодію з Представництвом НАТО в Україні», — наголосив глава держави.

Президент підкреслив, що Стратегія також передбачає системний та цілісний підхід не тільки в частині військового компоненту, але й в питаннях енергетичної, інформаційної, екологічної, економічної, зовнішньополітичної та кібербезпеки України.

Водночас безпекова система України є складовою більших за масштабом безпекових систем, зокрема глобальної системи міжнародної безпеки, основними архітекторами якої є ООН і НАТО, та європейської системи безпеки, що сформована за провідної ролі Європейського Союзу, НАТО, ОБСЄ та країн регіону. «Належність до згаданих систем вищого рівня не лише формує низку тісних зв’язків між учасниками, а й створює умови для підтримання взаємодії в розв’язанні спільних безпекових питань та надає додаткові можливості для реагування на загрози», — сказав В. Зеленський, підкресливши, що розвиток стратегічних відносин із ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і НАТО та їхніми державами-членами, зокрема США, а також прагматична співпраця з іншими державами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України, покладені в основу нашої стратегії взаємодії.

Президент Володимир Зеленський укотре наголосив, що стратегічним курсом України є набуття повноправного членства в ЄС і НАТО. «Для цього передбачається досягти у максимально стислі строки достатньої взаємосумісності Збройних Сил України та інших складових сектору безпеки й оборони з відповідними структурами держав Альянсу та отримати запрошення та приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО», — заявив глава держави.

Заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець поінформував, що на основі Стратегії національної безпеки та оборони України розробляється ще 14 стратегій та одна національна програма. «Більшість зазначених стратегій розробляються вперше, 11 з яких схвалюються Радою національної безпеки і оборони України, а 4 — урядом. Триває розробка Стратегічного оборонного бюлетеня, Плану оборони України, а також державних програм розвитку Збройних Сил України. Цей процес планується завершити до кінця серпня 2021 року», — зазначив він.

На думку секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, питання безпеки — це не тільки військова складова, але й низка інших важливих чинників. «НАТО — це насамперед стандарти, тож якщо Україна не буде рухатися до їхнього досягнення, вступ до Альянсу буде вкрай складним», — сказав він, звернувши увагу, що досі існує загроза національній безпеці з боку «п’ятої колони». «Росія протягом тривалого часу формувала в Україні певні економічні, релігійні, медійні та інші ресурси, і ця «п’ята колона» досі має дуже великий вплив на розвиток нашої держави. Тож наше завдання — привести усі стандарти у відповідність із критеріями НАТО та Євросоюзу», — сказав він, підкресливши: якщо ми не завершимо боротьбу з «п’ятою колоною», то утримувати незалежність нашої держави буде дуже складно. Ще одним викликом національній безпеці О. Данілов назвав олігархів, які мають дуже великий вплив на економіку, а також на внутрішньополітичні та зовнішньополітичні процеси.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зосередив свою увагу на питаннях громадської безпеки, яка складається із безпеки людини та безпеки держави. За його словами, основна мета МВС — це створення безпечного середовища для кожного українця, у якому забезпечені права людини, захищені кордони держави, надається швидкий та якісний поліцейський сервіс й ефективна допомога у разі надзвичайної ситуації. «Для втілення цієї мети ми, на виконання затвердженої Президентом Стратегії національної безпеки, розробили проект Стратегії громадської безпеки та цивільного захисту України. У ній сформульовано бачення розвитку цього надважливого сегменту безпеки», — повідомив А. Аваков, додавши, що цей програмний документ дасть можливість збудувати потужний та злагоджений механізм, що відповідає викликам сьогодення.

Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков звернув увагу, що на шляху до Альянсу дуже важливим є проведення реформ. «Дорога до НАТО нелегка, але ми продовжуватимемо підтримувати Україну на кожному кроці», — сказав він.