Основним деревом якого став знаменитий помологічний сорт «Ренет Платона Симиренка».

— Висадили його, — каже директор Мліївської науково-дослідної станції садівництва імені Л. Симиренка Володимир Фільов, — на відзнаку пам’ятних дат — століття садстанції та п’ятдесятиліття музею, що припали на кінець минулого року. Але через епідемію скромні урочистості перенесли на цьогорічне літо.

Однак найперше сад — це данина нашої пам’яті п’ятьом велетам роду, великим синам України — Федору, Платону, Василеві, Левку і Володимиру Симиренкам, славетним представникам його чотирьох поколінь, які так багато зробили для своєї Вітчизни!.. Їхнє життя — безсмертний приклад вірного служіння українському народу для нинішніх поколінь!

Символічно, що разом із директором та його заступником Олександром Грицаєм, працівниками станції Ігорем Литвином і Тарасом Тихим сад також садили учасники антитерористичної операції на Донбасі, ветерани ООС Андрій Волошин і Олександр Наталіч. До садівників завітала і красуня Тоня, дружина воїна ООС Валентина Грицая, разом з їхньою донечкою Анею. Сам Валентин не зміг прийти через поважну причину. Тож допомагали дружина і донька (на знімку).

— Для нас, — сказав Олександр Наталіч, — велика честь взяти участь у такій шляхетній справі. Адже українці — наймирніша нація в світі!.. На своїй рідній землі вона плекає сади, засіває збіжжям поля... Але, як колись запорозькі козаки, ми, теперішні їхні нащадки, зі зброєю в руках обстоюємо свободу та незалежність Батьківщини! І у нав’язаній нам не нашій війні обов’язково переможемо! Щоб і далі ростити на рідній землі сади, збирати врожаї українських родючих ланів!..

З побратимом погоджується і Андрій Волошин, але думки його ще й зі своєю донечкою, яка народилася цими днями. Незабаром додому, де чекає на неї колиска і батьківська любов. Отже, кажемо традиційно — те, що казали наші діди і прадіди: козацькому роду — нема переводу!.. А ще — рости великою, здоровою і щасливою, маленька україночко!..

І хай росте-плодоносить і Симиренків сад у Млієві!.. Й сади в усій Україні!..

Ольга ОСИПЕНКО, завідувачка музею-відділу родини Симиренків Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Фото надано автором.

Мліїв Черкаської області.