Контрольні пункти в’їзду-виїзду на адміністративній межі Херсонщини та окупованого Криму ніколи не оминали своєю увагою ні керівники державної влади, ні дипломати, ні іноземні урядовці. Інша справа, що сприйняття цієї сумної геополітичної реальності може бути різним. Це показав і спільний візит на КПВВ «Каланчак» та «Чонгар» Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова і Спікера Сеймаса (парламенту Литовської Республіки) Віктоpії Чмілітє-Нільcен. На КПВВ «Каланчак» очільник Верховної Ради насамперед підійшов до журналістів, котрі на нього очікували (на знімку). І запитав, чи поцікавилися вони у людей, котрі проходять лінію розмежування, скільки часу треба на перетин «стрічки» з боку окупантів, і скільки — з материка. Відповів власкор «Голосу України», котрий якраз встиг завершити опитування громадян. Вони сказали, що окупанти тримають по півгодини-годину, а з нашого боку всі формальності вкладаються у двадцять хвилин чи навіть менше. При цьому сервіс — не порівняти.


Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков разом зі Спікером Сеймаса Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен під час відвідування КПВВ «Чонгар» (Херсонська область).

Дмитру Разумкову й Вікторії Чмілітє-Нільсен показали результат минулорічної реконструкції КПВВ «Каланчак». Ще років з п’ять тому тут не було буквально нічого — голий степ, траншеї й кілька вагончиків для прикордонників та митників. Тепер вагончики замінили акуратні будиночки з усіма зручностями, та й у простих громадян відчутно додалося комфорту — з’явилася сервісна зона. Є тут і місця загального користування (біотуалети), є й невеличка автостанція, з якої можна виїхати до Києва, Харкова, Одеси, Херсона, Миколаєва. Запрацював Центр надання адміністративних послуг, обладнаний за останнім словом техніки.

Начальник відділу ЦНАП Юлія Греул каже, що тут допоможуть із подачею та оформленням документів на закордонний паспорт, та низкою довідок. За ними та задля отримання різноманітних консультацій сюди звертаються від трьох до семи осіб щодня, а після зняття карантинних обмежень буде більше, не сумнівається Юлія Миколаївна.

Оновлення контрольного пункту в’їзду-виїзду Голова Верховної Ради України оцінив належно. «Після реконструкції КПВВ «Каланчак» не потребує якихось глобальних доопрацювань. Тут створили достатньо комфортні умови і для персоналу, і для тих, хто перетинає адміністративну межу. При цьому потік охочих це зробити зменшується — було до п’ятисот машин на день, а сьогодні — до п’ятдесяти», — сказав Дмитро Разумков. А от Спікер Сеймаса Литовської Республіки принагідно висловила сподівання, що КПВВ недовго потрібно буде використовувати за призначенням — Україна відновить територіальну цілісність, і КПВВ стане музеєм.

«Ми завжди підтримували незалежність і територіальну цілісність України в тих межах, які визнані міжнародними договорами. Ніколи не визнавали і не визнаємо анексії Криму. Колись станеться так, що тут вже не буде ніяких пропускних пунктів, і громадяни України зможуть, як раніше, вільно відвідувати Крим», — передала побажання литовського народу Вікторія Чмілітє-Нільсен. «Повернення території України — це копітка робота, якою треба займатися кожному», — підсумував Дмитро Разумков.

Херсонська область.

Фото Андрія Нестеренка.

Більше фото тут