Для проведення такого моніторингу експерти «Інституту законодавчих ідей» та «Фонду Східна Європа» пpoаналiзували майже три тисячі докyментiв, пов’язаниx iз дiяльнicтю парламентських комiтетiв, понад 550 детальниx вiдповiдей cтейкxолдерiв (предcтавникiв наyковиx ycтанов, громадcькиx та мiжнародниx органiзацiй, органiв державної влади та мicцевого cамоврядyвання), півсотні вiдповiдей yчаcникiв глибинного iнтерв’ю, cеред якиx голови комiтетiв та керiвники cекретарiатiв комiтетiв.

«Ми не могли очікувати, що методологія буде настільки складною, що передбачатиме обробку трьох тисяч документів, чи 200 інформаційних запитів, — зауважив директор Програми USAID РАДА Ігор Когут. — Усе це стало додатковим навантаженням і для тих, хто робив дослідження, і для працівників секретаріатів комітетів». Він подякував усім представникам комітетів за те, що вони виявили відкритість і пішли на співпрацю задля того, щоб закласти цікаве підґрунтя для розуміння того, як далі рухатися на шляху вдосконалення законодавства про комітети й розвитку їх функціоналів. «Ми отримали новий наратив діяльності комітетів, — зауважив І. Когут. — Він включає в себе і комітетські слухання із більш стратегічним значенням і залученням зацікавлених сторін, так званих стейкхолдерів, і публічні консультації, і взаємодію з міністерствами та іншими органами центральної влади чи місцевого самоврядування».

Експерти вже опрацювали велику кількість інформації і це важливий пласт роботи, який дасть можливість не тільки вдосконалюватися, а й серйозно подивитися на нове бачення законодавства про комітети, наголосив директора Програми USAID РАДА. Він висловив сподівання, що результати моніторингу стануть не тільки серйозним натхненням, а й інтелектуальною експертною базою для подальшого розвитку діяльності комітетів у законодавчому процесі, парламентському контролі тощо.

Під час презентації організатори обіцяли надати тринадцять рейтингів комітетів Верховної Ради за різними показниками. Із них можна буде дізнатися, які комітети виконали та перевиконали план діяльності, а які пасуть задніх, який вигляд має «типовий комітет» та результати його діяльності у 2020 році тощо.