В ньому взяли участь науковці вишу, працівники музейних та архівних установ, краєзнавці, учасники війни, активісти обласної організації ветеранів України.

На заході відзначалося, що війна принесла на Волинь людські та матеріальні втрати. З перших її днів героїзм виявили прикордонники, бійці Володимир-Волинського укріпрайону, воїни 5-ї армії генерала Михайла Потапова.

Безліч горя і страждань спричинили роки фашистської окупації. Майже повністю було знищено більш як 100-тисячну єврейську громаду регіону. Загалом за роки війни на території області було розстріляно і замучено 165 339 мирних громадян, спалено майже 400 сіл. Не передати мук і страждань, які пережили радянські військовополонені в таборах Шталаг у Володимирі-Волинському, Ковелі, Луцьку. Лише в обласному центрі було розстріляно і померли від хвороб та голоду майже 12 тисяч полонених. Загалом на території області загинуло 78 тисяч військовополонених Червоної армії.

Великої поваги і подальшого вивчення вимагає рух опору окупантам партизанів, підпільників, загонів УПА.

Майже 26 тисяч радянських воїнів полягло, визволяючи область 1944 року. Найжорстокіші бої йшли за стратегічний транспортний вузол регіону —місто Ковель. Вони тривали понад три місяці, і 6 липня 1944 року ворога було вигнано.

Під час круглого столу звертали увагу, що нещодавно в Державному архіві Волинської області відкрито для дослідників багато документів періоду окупації і післявоєнної пори. Тож в істориків і краєзнавців є можливість скористатися ними і вивчити невідомі раніше факти того часу.

Фото автора.