Цей закон набере чинності з 23 серпня нинішнього року. Україна — перша держава світу, в якій цифрові паспорти в смартфоні стали повними юридичними аналогами звичайних документів.

Е-паспорти доступні громадянам, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Нині ними можуть користуватися понад 20 млн українців — більше 5,5 млн з них мають ID-картку, і ще 18 млн є власниками закордонних біометричних паспортів. Серед основних переваг цифрових паспортів — захищеність, простота та зручність використання.
А як до запровадження електронних паспортів ставляться читачі газети?

Альона Денисюк, журналістка, Новоград-Волинський:

— Я не можу охарактеризувати е-паспорти, бо не мала з ними справи. В принципі, в нас все нове важко приживається, але зміни мають бути. Для прикладу візьмемо ID-картки, перевага яких — у матеріалі: папір не є практичним порівняно з пластиком. Інша справа, що певна інформація в електронному варіанті не відображається, як-от дані про реєстрацію місця проживання, а їх вимагають додавати. Тож до маленького клаптика зручного пластику доводиться мати при собі довідку про таку реєстрацію формату А5. Ось такі наші реалії. Взагалі в Україні чомусь часто приймають закони, не подумавши заздалегідь про їх реалізацію. Вважаю, що спочатку варто було б підготувати усю необхідну матеріальну та електронну бази, а тоді втілювати інновації, а не навпаки.

Леся Кривчук, експерт-оцінювач нерухомості, ріелтор, Житомир:

— Позитивно ставлюся! Додатком «Дія» користуюся з серпня минулого року. Дуже зручно й швидко. Для мене «Дія» потрібна для податкової, сплати рахунків у банках, а також в аеропорту, де я користувалася електронним свідоцтвом. А ще маю права та техпаспорт на власний автомобіль — також оформлювала у «Дії».

Віктор Гарбар, таксист, Овруч:

— Про таке благо від влади почув від пасажирів. Можливо, це й зручно, але вважаю, що нині, коли переважна більшість людей — на межі бідності й активно шукають шляхи виживання, питання запровадження електронних паспортів поки не на часі. Люди налякані коронавірусною пандемією, зайняті домашніми клопотами, тому заміна паспортів нині їх не хвилює.

Галина Олефіренко, пенсіонерка, Попільнянський район:

— Я взагалі не розумію, навіщо поки порушувати подібні питання. Ми всі живемо, немов на пороховій діжці: щодня якісь потрясіння, проблеми, неприємності, карантини, підвищення цін на продукти й послуги, війна на сході. А тут — ще й така «турбота» про людей: заміна паспортів на електронні. Можливо, це для міських жителів та молоді й краще, а для нас, сільських мешканців, це питання — точно поки що не в пріоритеті.

Іван Дорошок, спортсмен, Житомир:

— Думаю, що електронні паспорти — це класно й по-європейськи. Але не всі ж мають у них потребу. Якщо, скажімо, мені потрібно поїхати за кордон чи по Україні на змагання, то я скористаюся цією можливістю і послугою обов’язково. А старенькій бабусі в селі, де навіть немає Інтернету і хліб привозять один раз на тиждень, такий паспорт не потрібен. Для чого він їй?

Вероніка Філоненко, мама трьох дітей, Ружинський район:

— Про таке рішення чула. Безперечно, це робиться для того, щоб спростити обслуговування людей у багатьох інстанціях і зберегти їхні нерви. Але є і другий бік медалі. Не думаю, що наші старожили, котрим за 80 років, побіжать оформлювати такі паспорти. Адже нагальної потреби в е-паспортах у них немає, і не всі будуть опановувати ті додатки, бо літні люди ледь вивчили кнопки, на які потрібно натискати, коли телефонують рідні.

Олена Супрун, вчителька Великокоровинської ЗОШ І—ІІІ ступенів, Чуднівський район:

— Вважаю, що нам як європейській країні потрібно йти в ногу з часом і розвиватись. Такі нововведення — це прогрес, вони позитивні й комфортні для людей. Коли вже активно почнемо всі користуватися цими послугами, тоді зможу більш детально розповісти про свої враження.

Леся Сніцаренко, депутат Малинської міської ради:

— Думаю, що для наших громадян це буде дуже зручно. В першу чергу для різних служб, яким необхідна обов’язкова наявність копії паспорта для надання адміністративних послуг. Хоча можливі додаткові витрати на придбання сучасної
оргтехніки тощо.

Житомирська область.