Саме тут будують літак Ан-178 для української армії. «У цьому весь зміст мого бачення України й того, що в нас відбувається, — сказав глава держави. — Ми повинні пам’ятати про минуле, розуміти, де і в якому стані ми перебуваємо і що ми будемо робити. Думати й будувати майбутнє, будувати нашу незалежність, будувати Україну». В. Зеленський запевнив, що прагне «підняти нашу країну дуже високо вгору, як піднімається «Антонов», щоб вона була на висоті інших потужних, демократичних, цивілізованих країн».

У своєму вступному слові пріоритетом номер один Президент назвав деолігархізацію. «Думаю, ви вже відчуваєте наші перші кроки, до яких я готувався досить довго, і зараз ви бачите результати — країну для сорока мільйонів громадян, а не для сотні «Форбс», і де держава повинна справді допомагати бізнесу, а не великий бізнес повинен жити за рахунок державного бюджету», — зауважив він. Не менш важливе завдання, за його словами, — захист національної безпеки та інтересів держави. Триває робота й над судовою реформою, створенням «держави у смартфоні», створюються умови, за яких земля належатиме народу не лише в гаслах тощо. «Але найголовніше — ми будуємо країну без війни, — підкреслив В. Зеленський. — І це справді складний шлях, не дуже швидкий... Ми розуміємо, що мир повинен бути міцний, назавжди, і це залежить від міцності нашої армії. Вона повинна бути міцною всюди — на суші, у воді, в повітрі, а зараз ми бачимо, що великі загрози є й у кіберпросторі».

Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Зеленський анонсував, що вже наступного тижня в парламенті з’явиться закон про деолігархізацію. Його створення Президент назвав своєю ідеєю, а те, що закону досі не існує, пов’язано з тим, що до кожного положення документа підходять дуже ретельно, запевнив глава держави. «Закон у принципі готовий майже на сто відсотків, але є декілька деталей, які потребують доопрацювання. Думаю, він з’явиться наступного тижня, — зазначив В. Зеленський.

— Ми не хочемо вбити великий бізнес, але головна філософія цього документа полягатиме в тому, щоб повністю вбити зміст і вплив олігархічної системи в нашій країні. Впливу на мас-медіа не буде, впливу на політику не буде, впливу на чиновників не може бути. Але якщо це буде, то ці люди отримають квиток, під назвою «олігарх», вони з’являться в спеціальному реєстрі, і тоді цей великий бізнес може втратити частину активів.

Ціна таких активів і в Україні, і за кордоном буде зменшена не завдяки санкціям, а через те, що на законодавчому рівні в нашій країні з’явиться поняття «олігарх». Вважаю, що це найголовніше — ніхто нікого не вбиває, всі хочуть, щоб великий бізнес залишався платником великих податків, щоб він міг розвиватися і збільшувати кількість робочих місць. Це моя філософія і достатньо жорстка позиція». Водночас В. Зеленський пообіцяв, що новий закон передбачатиме можливість протягом «дуже недовгого часу» представникам великого бізнесу позбавитися зазначених впливів для того, щоб не потрапити під дію закону про деолігархізацію.

Також Президент прокоментував перспективи закону, який передбачає проведення всеукраїнського референдуму. «Найголовніше питання, яке в нас є, — ситуація на Донбасі, — сказав він. — Упевнений, що через деякий час після того, як ми пройдемо всі етапи плану з припинення війни і повернення тимчасово окупованих територій та наших людей, ми представимо на розсуд суспільству референдум з такою тематикою. Це може бути один із планів, якщо не спрацює інший».

Водночас глава держави зауважив, що референдуми — це можливість для народу ініціювати вирішення тих проблем, які не бачить влада. Особливо, коли йдеться про місцеві референдуми. «Люди завжди знають свої локальні проблеми набагато краще, ніж влада, — наголосив В. Зеленський. — Тому я нещодавно акцентував Першому заступнику Голови Верховної Ради Руслану Стефанчуку на законі про місцеві референдуми. Він подасть цей документ на розгляд парламенту.

Саме такі місцеві референдуми і є народовладдям і децентралізацією».

В. Зеленський прокоментував ротацію, яка відбулася цими днями в уряді. «Це правда, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль більше не зміг працювати з міністром охорони здоров’я Максимом Степановим, — підкреслив він. — Я не втручався довго в цю ситуацію, бо боявся дестабілізації саме в ковідний період. Довго саме через це був проти. Я знаю деталі ускладнення цих стосунків — чому і за що. І в цій ситуації я був повністю на стороні Прем’єр-міністра». Натомість уже екс-міністр інфраструктури Владислав Криклій, за словами глави держави, залишається в діючій команді. До нього начебто небагато питань. «Нам треба швидко будувати країну, — зауважив В. Зеленський. — Це стосується не тільки доріг, а й катастроф на Укрзалізниці, адміністрацій морських портів, державно-приватного авіаперевезення... Міністр разом зі своєю командою повинні були це зробити, але, вважаю, що вони не змогли і не встигли. А часу в мене немає. Найпотужніша людина, яка показала себе в реалізації цих проектів, — це  Олександр Кубраков, тому він і став міністром. А пана Криклія скоро ви побачите на новій посаді». Так само в команді Президента залишиться й Ігор Петрашко. Він працюватиме в Офісі Президента й відповідатиме за важливу реформу — земельну. А призначеного на посаду міністра економіки та Першого віце-прем’єр-міністра Олексія Любченка Президент назвав тим, хто «показав найкращий результат», «економістом» і «фаховою людиною».

Фото: president.gov.ua.