Після розгляду змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя, народні депутати обговорили ще низку питань.

За скороченою процедурою розглянули зміни до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання бюджетних відносин під час реалізації договорів, укладених в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійних договорів (два альтернативні законопроекти, №№ 5090, 5090-1).

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ірина Новікова зазначила, що урядовим документом (№ 5090) пропонується запровадження довгострокових бюджетних зобов’язань. «Цей законопроект слугуватиме додатковою гарантією для приватних інвесторів, відкриє можливість для реалізації соціально важливих проектів у сфері охорони здоров’я, освіти, у сфері культури. Такий механізм уже імплементований в Німеччині, Польщі, Угорщині, Сінгапурі», — додала вона.

Альтернативний законопроект презентував член Комітету з питань бюджету Ростислав Тістик. Він зазначив, що Головне науково-експертне управління висловлює окремі зауваження щодо законопроектів. А Мінфін переконує, що законопроекти потребують доопрацювання з урахуванням наданих зауважень і пропозицій. Також комітет рекомендував Верховній Раді у першому читанні прийняти за основу урядовий законопроект № 5090 і доручити його доопрацювати з урахуванням пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи.

Народний депутат групи «Довіра» Микола Люшняк у виступі на підтримку урядового документа підкреслив, що такі проекти, як концесія, повинні отримувати потужну підтримку на законодавчому рівні, оскільки вони створюють необхідні умови для реалізації великих інфраструктурних проектів та стимулюють залучення інвестицій у розвиток усієї транспортної галузі. Урядовий законопроект підтримали 275 народних обранців.

Парламентарії включили до порядку денного і прийняли за основу (268 — «за») проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців (№ 4330). Доповідаючи документ, міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що невеличкий законопроект — це перший крок у розвитку професії приватного виконавця. Але це, за його словами, далеко не повна реформа, оскільки великий законопроект, який врегульовує всі проблеми виконавчого провадження, включно з роллю і функціями приватних виконавців, ще перебуває на розгляді у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики.

Далі народні депутати ухвалили за основу зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо розширення повноважень приватних виконавців («за» — 272) та зміни до Митного кодексу України щодо розширення повноважень приватних виконавців на примусове виконання постанов про накладення штрафу за порушення митних правил («за» — 273).

Два законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи викликали у сесійній залі жваве обговорення. Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що нині на ринку газу величезна проблема з приєднанням до газових мереж, і для більшості замовників цей процес є надскладним і супроводжується зловживаннями. Саме тому основна мета цього законопроекту — підняти на законодавчий рівень вирішення цих питань.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зазначив, що законопроект спрямований на те, щоб полегшити приєднання саме до газорозподільчих мереж і до мереж Оператора газотранспортної системи. За результатами голосування («за» — 284) другий законопроект прийнято за основу.

Цього самого дня парламентарії ухвалили за основу і зміни до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект, що дозволить зміцнити банківську систему України, забезпечити її стійкість, надійність та розвиток (№ 4367).

Як пояснив співавтор документа, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, ця ініціатива допоможе привести українське законодавство у відповідність до законодавства Європейського Союзу та посилить стабільність нашої банківської системи.

Вл. інф.