Вони запропонували уряду закупити 12 французьких винищувачів Dassault Rafale F3R, які в тендері суперничали з американськими літаками F-16V Block 70/72.  І захистили свою пропозицію на засіданні ради оборони Хорватії, хоча в багатьох були сумніву: а чи варто купувати навіть за  нижчу ціну французькі літаки, що вже перебували в експлуатації? Хорватські військові льотчики погодилися з тим, що 10-річне використання цих машин не відбилося на їхніх льотних якостях. Тим більше, що всі Dassault Rafale були модернізовані та доведені до вимог натовського стандарту F3R. Він включає кілька істотних відновлень озброєння й комп'ютерного управління машинами, зокрема нову радарну систему RBE2 AESA, ракету далекої дії METEOR, блок позначення TALIOS і відновлення комплекту радіоелектронної боротьби SPECTRA. 

Уже модернізовані винищувачі Rafale пройшли бойове хрещення в операції зі знешкодження бойовиків Ісламської держави. У вересні 2020 року французький повітряний патруль із двох винищувачів був викликаний для завдавання удару по позиціях терористів. За допомогою ракет з лазерним наведенням французькі льотчики знищили кілька десятків ісламістів і їх техніку, не завдавши шкоди цивільним об'єктам, що розташовані поруч. А в березні 2021 року ВПС Франції оголосили, що виконали перший бойовий політ на Rafale, оснащеному новітніми ракетами Meteor. І назвали це переломним моментом у їх модернізації. 

Французи запропонували Хорватії придбати 12 літаків Dassault Rafale F3R усього за 1 мільярд євро в пакеті, що включає в себе навчання пілотів і подальшу установку на них новітнього озброєння, що їх розробляють фахівці. І останнім аргументом на користь Rafale на засіданні ради оборони став факт, що й Греція закупила для своїх ВПС 12 винищувачів, які були у вживанні, доведених до стандарту F3R. 

У разі підписання контракту цього року, Франція зобов'язується поставить перші шість літаків в 2024 році, а інші шість в 2025. Але президент Хорватії Зоран Миланович поставив перед урядом завдання: підписувати контракт тільки в тому випадку, якщо французька сторона погодиться передати всі 12 літаків ВПС країни не пізніше 2024 року. Про це повідомила своїх читачів хорватська газета Vecernji list.

Не виключено, що НАТО попросить Хорватію підключитися до патрулювання в небі над Чорногорією. Після вступу цієї країни в Альянс за її повітряним простором спостерігають пілоти Греції й Італії. І роблять це цілодобово й безплатно.