І таку співпрацю необхідно поглиблювати.

До цього закликають у Запорізькій ОДА, оцінюючи перші підсумки роботи міжфракційної депутатської групи, нещодавно створеної, щоб обстоювати інтереси регіону в столиці. Першими результатами нового формату співпраці обласної влади та парламентаріїв називають той факт, що на розвиток регіону їм вдалося залучити майже 80 мільйонів гривень.

Так, завдяки народному депутату України Геннадію Касаю за п’ять мільйонів гривень придбають стаціонарну рентгенографічну систему для обласної дитячої лікарні та реконструюють стадіон НВК № 110 у Південному мікрорайоні Запоріжжя.

За ініціативою Євгенія Шевченка новий імпульс для розвитку отримає обласна клінічна лікарня, де за десять мільйонів гривень з’явиться сучасний апарат штучного кровообігу. А за підтримки Павла Мельника за три мільйони встановлять нове обладнання в урологічному відділенні. Загалом же на потреби обласної громади надійде 26,8 мільйона.

Зусиллями Юлії Яцик у лікарнях Василівки, Дніпрорудного та Енергодара з’являться три цифрові мамографи загальною вартістю десять мільйонів гривень. І не тільки.

«Завдяки сприянню Юлії Яцик за виділені з держбюджету кошти нове обладнання встановили в операційній пологового відділення. Уже на початку травня провели перші операції. Завдяки таким лапароскопічним операціям скорочуються терміни перебування пацієнта в лікарні, і хірургічні втручання проводяться без розрізу черевної порожнини», — зазначають у Василівській лікарні.

А Марина Нікітіна у співпраці з урядом знайшла можливість профінансувати добудову приймального відділення Пологівської лікарні в розмірі 700 тисяч гривень.

Також участь Павла Мельника дала змогу отримати понад півмільйона гривень для того, щоб у Михайлівській лікарні з’явилося нове обладнання, і 880 тисяч для завершення реконструкції лікарні в Токмаку.

Кошти на оновлення тридцяти об’єктів у Запоріжжі, завдяки яким з’явиться нове вуличне освітлення, відремонтують бібліотеки й побудують нові шкільні стадіони, залучили народні депутати України Роман Соха і Сергій Штепа.

«Рівно десять мільйонів гривень буде виділено за моїм поданням з державного бюджету для будівництва та реконструкції об’єктів 77-го округу. Це — лише перша черга субвенції, трохи пізніше мають бути друга і третя», — зазначив Сергій Штепа.

Так, за ці кошти протягом року буде побудовано зовнішнє освітлення. Також буде здійснено реконструкцію зовнішнього освітлення під’їзної автодороги від траси Харків — Сімферополь до вулиці Центральної у селищі Тепличному.

Відбудеться реконструкція спортивного майданчика Запорізького академічного ліцею, під час якої фактично побудують нове багатофункціональне ігрове поле, призначене для футболу, баскетболу, тенісу тощо. Воно буде з поліуретановим покриттям, що дасть змогу нанести розмітку для кількох видів спорту одночасно.

Буде побудовано паркан навколо Запорізької загальноосвітньої школи № 55.

«Побудувати паркан навколо цієї школи, яка розташована біля проїжджої частини і майже на самій околиці селища Карантинка, обіцяли багато чиновників і депутатів, але ніхто так і не зміг цього зробити. До першої черги субвенції увійшла приблизно половина суми — цього вистачить, щоб розпочати будівництво влітку, під час канікул, а решту буде профінансовано з другої черги», — зазначив Сергій Штепа.

Крім того, за ці кошти впорядкують територію між будинками по вулицях Чарівній, 127 і Цитрусовій, 6.

«Це найважливіший проект, над яким працюю вже майже півроку. Зазначена територія сьогодні занедбана, за гаражами — звалище і застарілий дитячий майданчик. Частина дерев потребує термінового кронування і навіть видалення для безпеки. Поблизу розташовані дитячий садок № 210, школа № 63 і значна кількість багатоповерхових будинків, а стежками тут щодня ходить дуже багато людей», — зазначає депутат.

За рахунок державної субвенції буде виконано благоустрій. Планують прибрати все зайве, посадити нові дерева, укласти плитку, виконати озеленення території та здійснити ще кілька заходів, завдяки яким ця територія фактично перетвориться на сквер.

Обстоюючи інтереси жителів свого округу, Сергій Мінько домігся виділення десяти мільйонів гривень для завершення будівництва надсучасної льодової арени в Мелітополі.

«Кілька місяців тому я звернувся до бюджетного комітету Верховної Ради і Кабінету Міністрів України з проханням передбачити в державному бюджеті України кошти на будівництво льодової арени в Мелітополі. Без державного співфінансування завершення робіт на цьому спортивному об’єкті до кінця нинішнього року було під великим питанням. Консервація будівництва в осінньо-зимовий період загрожує зниженням експлуатаційних характеристик споруди в подальшому. І ось на засіданні Кабміну було передбачено субвенцію з держбюджету в розмірі 10 мільйонів гривень. Тепер справа за депутатами Мелітопольської міської ради, які мають оперативно ухвалити рішення про включення цієї субвенції до бюджету Мелітополя, що дасть змогу активізувати будівельні роботи на зазначеному об’єкті», — розповів Сергій Мінько.

Він зазначає, що льодова арена як проект отримала найбільший обсяг інвестицій порівняно з іншими об’єктами Запорізької області, які будуть профінансовані за рахунок цієї субвенції.

«Не секрет, що між територіями триває дуже серйозна конкурентна боротьба за право отримати державні інвестиції. І виграють ті території, де є сильна команда і якісні сучасні проектні ідеї. Льодова арена — це важлива інвестиція для громади всього краю, для наших дітей, щоб їм було комфортно і цікаво жити й розвиватися», — додав Сергій Мінько.

На думку голови ОДА Олександра Старуха, у майбутньому співпраця з депутатами поглиблюватиметься і приноситиме ще більше користі запоріжцям.

Запорізька область.