ТСК з розслідування порушення прав дитини й надалі обстоюватиме гідні умови проживання дітей з особливими освітніми потребами, з’ясовуватиме причини відмов соцслужбами у можливості цілодобового перебування дітей у закладах і боротиметься проти незаконного закриття спеціальних шкіл.

Про це наголосив голова ТСК, заступник керівника фракції «Слуга народу» Павло Сушко, коментуючи виїзне засідання, під час якого разом із депутатами—членами комісії він відвідав спеціальні, санаторні й спеціалізовані школи та школи-інтернати Рівненщини і Волині.

«Позитивні зрушення в регіонах є. Наприклад, у Клевані діє прекрасний інклюзивно-ресурсний центр, який допомагає дітям розвиватися. Під час відвідування шкіл ми побачили, як директори люблять дітей, як борються за них, і ми їм будемо в цьому допомагати. Водночас безсердечність деяких чиновників призводить до замовчування порушення прав дітей. І сьогодні під час засідання ми розібрали це. Ми не дамо порушувати права дітей і приїдемо в кожну область, щоб перевірити ситуацію на місцях», — сказав голова ТСК.

Серед основних проблем, які порушували під час засідання, — необхідність створити гідні умови для дітей з особливими освітніми потребами, які проживають в за-
кладах. Ідеться, зокрема, про наявність простору в кімнатах.

Окрім того, на засіданні звернули увагу на проблему утримання дітей у будинках сімейного типу. Відповідальні чиновники звітують про сучасні умови для дітей, що нібито реформа відбулась, але, як каже Павло Сушко, на жаль, ми побачили некомфортні для повноцінного розвитку дітей умови: є необхідність в ремонті приміщень, наявна пліснява, потрібна допомога в оплаті за комунальні послуги, адже для родин, де проживають по 10 дітей, вартість опалення — непосильна.

«Умови проживання дітей не відповідають вимогам, а відповідні органи звітують, що проблем немає. Батьки звертаються до міністерства, різних організацій, а відповіді не отримують. Це системні проблеми, ми не повинні мовчати і казати, що все добре. Якщо є проблеми, їх треба розв’язувати», — наголосив Павло Сушко.

Ще одна проблема, з якою стикаються батьки дітей з особливими освітніми потребами, — ненадання органами опіки дозволу на цілодобове перебування дитини у відповідному закладі. Йдеться про випадки, коли потрібний дитині освітній заклад розташований на істотній відданні від дому, і тому батьки не мають змоги привозити дитину що-дня. Павло Сушко звернувся до голови Рівненської районної держадміністрації з проханням назвати причини таких відмов.

Серед питань, які також порушували під час інспекції закладів та засідання ТСК — незаконне закриття шкіл, які так потрібні дітям з інвалідністю.

«Якщо є потреба в реорганізації закладу, тоді треба розробити дорожню карту і вирішити, де діти продовжать навчання, треба попрацювати з батьками, з’ясувати, які потреби в дитини, де вона живе і як добиратиметься до школи. Просто закрити школу легко, але що далі буде з дітьми? І взагалі — закриття школи без погодження такого рішення з МОН — це порушення законодавства», — цитує слова голови ТСК прес-служба «Слуги народу».