При цьому вакцинували від коронавірусу 13 937 громадян (загалом з початку кампанії з імунопрофілактики  1 032 038 осіб).

У нашій країні зареєстрували ще одну COVID-вакцину AstraZeneca, яку виробляють у Європейському Союзі. Про це повідомляє сайт Міністерства охорони здоров’я України, присвячений вакцинації. У профільному відомстві зазначили, що таку вакцину схвалила для екстреного застосування Всесвітня організація охорони здоров’я, її дозволили використовувати в Євросоюзі, Великобританії, Індії і Канаді.

«До кінця тижня в рамках глобальної ініціативи COVAX в Україну прибудуть 705,6 тис. доз вакцини AstraZeneca. Вона буде призначена для вакцинації другою дозою тих, хто вже пройшов 12-тижневий інтервал після першого щеплення, зокрема медиків і працівників установ охорони здоров’я, учасників ООС, соціальних працівників, священнослужителів, співробітників МВС, СБУ, осіб віком 65+. Також другу дозу вакцини гарантовано одержать люди, які вакцинувалися залишковими дозами...» — анонсували в міністерстві.

Нагадаємо, раніше в Україні зареєстрували вакцину з торговельними марками Covishield (виготовлену в Індії) і AstraZeneca-SKBio (з Південної Кореї).

В Україні стабілізувалася ситуація з коронавірусом, констатував голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. У своєму пості у Фейсбуці парламентарій зазначив, що за інформацією лікарів, сьогодні значно менше пацієнтів госпіталізується у важкому стані й істотно зменшилася кількість летальних випадків.

«Враховуючи досвід минулого року, можна припустити, що наступна хвиля пандемії очікуватиме нас восени. У МОЗу є кілька місяців, щоб прискорити вакцинацію й зламати вже звичний сценарій розвитку подій», — резюмував голова профільного комітету Верховної Ради України.

Тим часом фахівці виділили дванадцять симптомів постковідного стану, при виявленні яких необхідно звертатися до лікаря.

Після перенесення коронавірусної хвороби в деяких людей тривалий час можуть спостерігатися симптоми так званого тривалого COVID-19. Поки що точно не визначено, викликає їх сам вірус або ж стрес, спровокований недугою або пандемією в цілому.

За словами пульмонолога COVID-клініки Медичного коледжу Бейлора (США) Фідаа Шаїб, у тих, хто перехворів, можуть спостерігатися різноманітні ознаки хвороби протягом півроку після перенесення коронавірусу. До них належать: мозковий туман, втома, проблеми зі сном, задишка і безперервний кашель, проблеми із серцем і серцево-судинною системою (нерегулярне серцебиття, тромби, міокардит, запалення серцевого м’яза), неврологічні симптоми й психічні захворювання (тривожність і емоційні розлади, депресія), втрата нюху, кишкові симптоми (втрата апетиту, діарея), шкірні висипання і випадання волосся, тиск у грудях, болі в суглобах і м’язах, цукровий діабет, захворювання нирок...