Відкриваючи його, В. Зеленський зазначив, що сама подія, місце та час проведення — все це символічно. Насамперед через те, що гостей запросили у недобудований Палац спорту. Як зазначив Хмельницький міський голова, мати в місті такий Палац — це була мрія. Адже він призначений як для спортсменів-професіоналів, проведення змагань міжнародного рівня, так і для масових занять спортом. І не тільки. Палац має стати осередком культурних, мистецьких, освітніх заходів — одно слово, справжнім серцем міста.

Ідея, як і початкове фінансування, належала місцевій владі. Зрозуміло, що власних фінансових ресурсів не вистачало. Через це будівництво доводилось зупиняти, і нині об’єкт перебуває лише на половинній позначці своєї готовності. Однак тепер до фінансування активно долучилась і держава, виділивши чималі кошти.

«Раніше про будівництво таких об’єктів у регіонах не було і мови. А тепер таким, як цей Палац спорту, може позаздрити і столиця. І він далеко не єдиний. Майже тисяча різних об’єктів запланована на нинішній і на наступний роки, і вони обов’язково мають бути добудовані, — зауважив В. Зеленський. — Так само не всі вірили, що наш конгрес запрацює. Але ось відбувається засідання, і це найкраща відповідь усім скептикам».

Захід зібрав півтори сотні керівників областей, міських голів, представників органів місцевого самоврядування з усієї країни. Ще сто учасників долучились до них онлайн. Окрім організаційних питань, які включали обрання голови Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад та його заступників, а ними відповідно стали очільник Львова Андрій Садовий та міські голови Житомира Сергій Сухомлин і Дніпра Борис Філатов, учасники зібрання говорили про проблеми, які найбільше турбують владу на місцях. Одну із таких підняв Хмельницький міський голова Олександр Симчишини — мова про можливість списання боргів теплопостачальних підприємств.

Як він розповів, місто постійно дбає про термомодернізацію, реконст-руює котельні, оновлює мережі, і завдяки цьому теплопостачальним підприємствам вдається утримувати одні з найнижчих тарифів в країні.

Але при цьому вже після закінчення опалювального сезону перед містянами стояла загроза опинитись без гарячої води. Це сталось після того, як уряд раптово скасував покладені спеціальні обов’язки. Частково проблему вдалось розв’язати, і теплопостачальні підприємства отримали пільгову ціну на газ. Щоправда, вона не 7,4 гривні за кубометр, як сподівались, а разом із платою за розподіл становить 9,5 гривні. «Це чимало, але й із такою вартістю теплопостачальні підприємства зможуть впоратись, — запевнив міський голова. — Хоча загроза підвищення тарифів як з боку НКРЕКП, так і з боку виконкомів місцевих рад все одно залишилась».

А найбільше гальмо — це борги теплопостачальників, які накопичувались роками. Загалом по країні вони становлять 58 мільярдів гривень. Тож усі міські голови сподіваються, що до початку нового опалювального сезону ситуація зміниться, і борги вдасться списати. Саме це і пообіцяв Зеленський, сказавши про свою підтримку такої ініціативи. За його словами, відповідний законопроект уже перебуває на розгляді парламентських комісій і найближчими днями буде представлений на голосування у Верховній Раді.

До того ж і «Нафтогаз» готовий продовжити роботу з регіонами й запропонувати свою допомогу. Хоча ціни все-таки залишатимуться ринковими, проте держава очікує від «Нафтогазу» вигідні енергетичні пакети.

Учасники конгресу зачепили ще одну важливу для них тему — передачу закладів професійно-технічної освіти на утримання місцевих рад. Адже останні фінансують їх уже впродовж п’яти років і мають право отримувати від них більшу віддачу. Тож мова йшла про необхідність вдосконалити перелік спеціальностей, які надаватимуть ПТУ, та сприяння місцевим громадам у видачі освітніх ліцензій на необхідну кількість учнів.

Як приклад того, як просувається ця робота, була наведена Хмельниччина, де п’ять закладів уже передано місцевим органам влади, а на розгляді міністерства економіки перебувають пакети документів ще від двох вищих професійних училищ Хмельницького і Нетішинського професійного ліцею.

Зроблено чимало, але головна робота ще попереду.

Хмельницький.