«Кожен українець за рік використовує п’ятсот пакетів. 20 хвилин — саме стільки, в середньому, ми користуємося пакетом. Понад 100 років — саме стільки один пакет розкладається», — сказав глава держави та підписав закон, який регулює обіг пластикових пакетів та має на меті стимулювати розвиток виробництва біорозкладних пластикових пакетів.

В. Зеленський наголосив на важливості ще одного напряму екологічної політики — управління відходами. «На жаль, у той час, коли чимало країн уже переробляють 99 відсотків відходів, в Україні на вторинну переробку потрапляє тільки шість відсотків. Тож ми розробили законопроект про управління відходами, який запобігатиме їхньому утворенню, стимулюватиме повторне використання, переробку відходів на вторинну сировину та грамотну утилізацію», — сказав Президент.

До найважливіших питань глава держави також відніс використання надр України. «Довгий час ця галузь асоціювалася виключно з корупцією та незаконним видобутком. Тож останні два роки ми прагнемо запроваджувати зміни, які стануть точкою неповернення до такої ситуації. За рішенням РНБО почався повний аудит усіх надр та їхніх користувачів, зокрема, пошук і скасування незаконно отриманих дозволів і так званих «сплячих ліцензій», — сказав він.

Оскільки благополучне майбутнє проблематичне без протидії промисловому забрудненню, то важливе значення має екологічний контроль.

Ще один екологічний напрям стосується водних ресурсів та забезпечення українців якісною питною водою. «Ми обговорювали це питання на минулому засіданні РНБО, тож аналогічно з аудитом надр буде проведено комплексний аудит усіх водних ресурсів України», — зазначив В. Зеленський.

Торкнувшись теми глобальної зміни клімату, Президент зазначив, що наша держава спільно з міжнародними партнерами проводить модернізацію комунальної інфраструктури та промисловості, розвиток відновлюваних джерел енергії, електротранспорту, енергоефективності. Про заходи із протидії глобальній зміні клімату розповіли міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський та міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко.

«Від загрозливих кліматичних змін вакцини немає», — зауважила координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані, закликавши більше інвестувати у зелену енергетику, бо від цього безпосередньо залежить виживання планети.

На те, що вся планета — це єдиний організм, звернув увагу директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Голова підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко наголосила на необхідності зміни вектора кліматичної дискусії, що дозволить уникнути протиставлення економіки та екології. «Кліматична стратегія держави — це насамперед про цифри і доказовий підхід. Економіка ніколи не помириться з екологією, якщо цифри та розрахунки в першу чергу надаватимуть великі промисловці», — сказала вона, підкресливши, що ключем до збалансованих рішень є якісна державна кліматична статистика та аналітика.

Також, на думку Л. Василенко, коли йде «торгівля» про скорочення викидів різними секторами економіки, мало рахувати втрати ВВП, прибутків компаній та зарплат. «У кліматичній формулі держави мають враховуватися ще й втрати, які держава несе через передчасні смерті та проблеми громадян зі здоров’ям», — наголосила народний депутат, закликавши міністерства охорони здоров’я та фінансів звертати увагу на цю проблематику.