На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Zero Corruption Conference 2021 у Києві.

«На жаль, на тридцятому році незалежності нашої країни нам все ще доводиться говорити про боротьбу з корупцією, судову реформу, якісне оновлення та доброчесність чиновників, суддів, прокурорів. На жаль, у суспільстві поки що остаточно не сформовано стійкого несприйняття корупції на всіх рівнях влади, життя та нульової толерантності до неї», — зауважив В. Зеленський.

Президент підкреслив, що упродовж останніх двох років влада робить усе можливе, щоб змінити ситуацію. Він нагадав, що в Україні вже створено та забезпечено роботу системи антикорупційних органів, включно з НАЗК, НАБУ, САП, ДБР, Вищим антикорупційним судом, Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Також глава держави нагадав, що парламент нового скликання зняв депутатську недоторканність, відновив кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, ухвалив законодавство про винагороду для викривачів корупції та закріпив можливість цивільної конфіскації незаконного майна та активів. Крім того, розпочато повноцінну реформу Служби безпеки України.

В. Зеленський зауважив, що після рішення Конституційного Суду України щодо визнання неконституційними частини положень антикорупційного законодавства було негайно забезпечено діяльність антикорупційних органів та відновлено роботу системи електронного декларування. «На мій погляд, парламенту варто звернути увагу, що останні чотири роки в Україні відсутній програмний документ — Антикорупційна стратегія. Гадаю, народним депутатам необхідно якнайшвидше ухвалити внесений урядом проект «Про засади державної антикорупційної політики на 2020—2024 роки» й затвердити таку стратегію», — сказав Президент.

Глава держави також нагадав, що його законодавчі ініціативи щодо судової сфери стосуються проблем, дотичних до питань боротьби з корупцією, а саме питання доброчесності Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, адже судова реформа, яка не охоплюватиме доброчесність членів ВРП та ВККС, приречена на поразку.

«Треба визнати, що корупційно-олігархічна система в Україні не здається і щодня чинить опір, але це поки що. Однак це ні мене, ні мою команду не злякає і не зупинить. Одним з доказів цього вважаю внесений мною до Верховної Ради як невідкладний так званий закон про олігархів», — зауважив В. Зеленський, висловивши переконання, що вперше за багато років йдеться не лише про протидію та покарання за корупційні дії, а й про викорінення однієї з базових причин, яка породжує це явище — безпосереднього впливу великого бізнесу на політиків і державних службовців.