Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, голова Київського Безпекового Форуму Арсеній Яценюк, дипломат Маркіян Лубківський, політик, міністр екології та природних ресурсів України (2016—2019) Остап Семерак.

Організований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» захід було присвячено вступу України до НАТО. Ця масштабна зустріч об’єднала відомих українських та іноземних політиків, дипломатів, експертів, молодих про-фесіоналів з усіх регіонів України та молодих колег із Грузії.

«Багатьох із нас, особливо молодь, об’єднує прагнення бачити Україну в Європейському Союзі та в НАТО. 7 лютого 2019 року Верховна Рада проголосувала зміни до Конституції та закріпила стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО. Ця стратегічна мета має бути непохитною і недоторканною для всіх політичних сил України. Цим не можна політично спекулювати під час виборів і ці норми Конституції ніхто не дозволить переглянути», — наголосила Олена Кондратюк, зацитувавши фрагмент (пункт 23) Декларації Бухарестського саміту від 3 квітня 2008 року: «НАТО вітає Євроатлантичні прагнення щодо членства в НАТО України та Грузії. Сьогодні ми дійшли згоди, що ці держави стануть членами НАТО. Обидві країни зробили цінні внески в операції Альянсу... Ми вітаємо демократичні реформи в Україні та Грузії, ПДЧ буде наступним кроком для України та Грузії на їх шляху до членства. Сьогодні ми чітко заявляємо, що ми підтримуємо заявки цих країн щодо ПДЧ».

«Але давайте говорити відверто: минуло 13 років, а ми фактично стоїмо перед дверима, які ніяк не можуть перед нами відкритися. Тому нині перед владою має стояти лише одне питання: що ми повинні зробити для реалізації Євроатлантичного вибору України?», — зауважила заступниця глави парламенту, додавши водночас, що молодь, яка бере участь у цьому форумі, має повне право питати у влади що вона робила всі ці роки, коли українці житимуть в ЄС та НАТО і чому ми досі не там.

За словами О. Кондратюк, членство в НАТО має визначатися винятково відповідністю стандартам та рівнем готовності, а не міжнародною кон’юнктурою чи бажанням не роздратувати агресора, який, відчуваючи слабкість та невизначеність, діє ще більш нахабно та агресивно.

«Не маю сумнівів, що історична справедливість має бути відновлена і Україна й Грузія повинні найближчим часом одержати План дій щодо членства і стати повноправними учасниками НАТО», — сказала вона і нагадала слова з виступу Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга у Верховній Раді 31 жовтня 2019 року: «Страшно впасти у кайдани, умирать в неволі. Та ще гірше — спати, спати і спати в неволі». «Відтоді для мене ці слова належать не лише Тарасу Шевченку, а й очільнику НАТО», — наголосила вона, додавши: «Тому досить зволікати й вагатись, будьмо рішучими і відповідальними! Ось головний меседж тим, хто приймає ключові рішення». Водночас основними завданнями всіх гілок української влади у тісній співпраці з опози-цією заступниця глави парламенту бачить: приведення державного та суспільного життя українців у відповідність з високими Євроатлантичними стандартами у сфері верховенства права, подолання корупції, надійного захисту інвестицій і гендерної рівності. Крім того, політик висловила сподівання, що ще до кінця 2021 року буде ухвалено п’ять базових законів з євроатлантичного пакета.

«Як заступник Голови Верховної Ради я бачу значний потенціал у просуванні України до НАТО через активний розвиток міжпарламентського співробітництва, дипломатії, зокрема, з державами—членами Альянсу і передусім із нашими західними сусідами. Сьогодні в парламенті ми працюємо над тим, щоб у травні 2022 року прийняти в Києві перенесену весняну сесію ПА НАТО, проведенню якої завадила пандемія коронавірусу. Особливі сподівання ми покладаємо на нашого стратегічного партнера — США, бо без залучення американської сторони та її лідерства у міжнародній коаліції з приборкання агресора нам буде досить важко вистояти», — зауважила політик.

Насамкінець вона висловила переконання, що без вирішення українського питання, яке полягає у повному і безумовному відновленні нашої територіальної цілісності та суверенітету, не може бути безпечної Європи. «Як не може її бути й без України — нового члена НАТО», — констатувала О. Кондратюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.