Як повідомляє прес-служба обласного управління Нацполіції, його працівники дурили громадян під приводом залучення інвестицій та участі у торгах на фондових біржах. Працювали вони у двох відокремлених офісах, а організатором є 24-річний місцевий мешканець. У цій структурі діяли 60 осіб. До того ж географія охоплювала пострадянські країни.

Фігуранти створили клон сайту відомої фондової біржі та надсилали своїм потенційним клієнтам посилання для реєстрації «особистого кабінету». Громадянам здавалося, що вони в реальному часі бачать динаміку зростання доходів на своїх брокерських рахунках. Насправді ж цифри штучно встановлювали співробітники шахрайського колл-центру. Зростання тривало, доки клієнт не спробує зняти готівку. Тоді його рахунок блокували та додавали в чорний список.

«Оператори чернігівського колл-центру отримували заробітну плату в конвертах від 20 до 40 тисяч гривень. Вони мали відсоток з кожного внеску клієнтів. «Преміальна» ставка залежала від того, яку суму оператору вдавалося виманити у потерпілого», — інформує поліція.

В офісах, які розміщувались в центрі Чернігова і які тривалий час не помічали, було під час обшуків вилучено 22 ноутбуки та 11 мобільних телефонів, сервери, модеми, сім-карти, гроші та чорнові записи. За статтею «шахрайство», що попередньо «світить» фігурантам, максимальною санкцією покарання є позбавлення волі строком до трьох років.