Про міфи і малодосліджені сторінки однієї з найжорстокіших воєн минулого століття говорили під час всеукраїнської конференції «Вінниччина у роки Другої світової війни» (на знімку).

Зібрання істориків відбулося на базі Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Його приурочили до 80-ї річниці початку німецько-радянської війни (22 червня 1941 року).

«Ми знову повертаємося до страшних подій того періоду, бо не всі вони досі належно досліджені та відповідним чином оцінені, — зазначив на відкритті конференції кандидат історичних наук професор декан факультету історії, права та публічного управління Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Юрій Зінько. — Ті події продовжують викликати інтерес у сучасних істориків та краєзнавців, у всіх тих, кого цікавить історія».

«Переписати» окремі сторінки Другої світової (1939—1945 років) намагаються з ініціативи чинної влади Російської Федерації. Північний сусід применшує роль нашої держави у Перемозі над гітлерівцями. Не визнають у Росії також участі

Української повстанської армії у боротьбі з нацистською Німеччиною. На цьому наголошував керівник Центрального відділу Українського інституту національної пам’яті кандидат історичних наук Богдан Галайко. Нинішньому поколінню українських істориків доводиться не тільки продовжувати вивчати і досліджувати білі плями тих уже далеких подій. Вони ще спростовують фейки російської пропаганди, що применшує неоціненний внесок українців у здобуття Перемоги.

Як повідомив Юрій Зінько, загалом 60 учасників представили свої роботи на конференцію. Їх видадуть окремим збірником. Ознайомитися з дослідженнями можна також на офіційному сайті університету.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.