Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук взяв участь в урочистому прийомі з нагоди 230-ї річниці ухвалення Конституції 3 травня, який відбувся в митрополичих садах собору Софії Київської.

Під час заходу було представлено виставку, присвячену Конституції 3 травня й підготовлену Польським інститутом у Києві.

«Що об’єднує наші народи? По-перше, це мова. Під час спілкування ми з’ясували, що прекрасне слово, яке означає щиру вдячність, нашими мовами звучить дуже схоже. Українською це «дякую», литовською — «дєкою», а польською — «дженкі».

По-друге, це прагнення жити в мирному, демократичному суспільстві, з рівними правами і свободами, як це гарантується Конституцією», — зазначив під час виступу Руслан Стефанчук.

За його словами, вшановуючи конституційний акт 3 травня 1791 року, Україна приєднується до прекрасної волелюбної традиції, яка стала позачасовим маніфестом вірності ідеалам Свободи та Права. Ця конституція була в усіх аспектах протиставленням деспотизму Російської імперії, яка тоді з кожним роком посилювала свої позиції.

«Сьогодні наші народи змушені знову відчувати цю агресію. Україна, Польща та Литва об’єднуються для того, щоб разом чинити їй спротив. Щиро дякую, дєкою і дженкі нашим союзникам за те, що вони стоять поруч із нами в цій важливій боротьбі — протистоянні добра і зла. Я переконаний: Господь Бог із нами та перемога буде за нами», — цитує Руслана Стефанчука секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.