Таку думку вчора під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Економіка без олігархів» висловив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«За три місяці ми вже встигли показати, що рухаємося відповідно до цієї стратегії, і цей рух сприяє відновленню економіки України», — сказав він, наголосивши, що основою основ економічної політики уряду є забезпечення макроекономічної стабільності, а для успішного запровадження всіх реформ потрібно побудувати країну зі стійкими публічними фінансами та розвиненим фінансовим сектором.

«Уряд зробив значний крок у цьому напрямі і 31 травня вперше схвалив бюджетну декларацію на три наступні роки. Цей вагомий документ розроблено вперше. Для вітчизняного бізнесу це надзвичайно важливо, адже забезпечує визначеність та прогнозованість влади, що є однією з підвалин успішної діяльності бізнесу в нашій країні», — зазначив Д. Шмигаль.

Ще однією фундаментальною засадою економічного зростання він назвав співпрацю бізнесу та влади. «Йдеться і про спільні проекти, і про концесії портів і доріг, про спільні проекти видобутку корисних копалин, про розумне регулювання і розумну взаємодію держави і бізнесу», — зазначив глава уряду.

Для поліпшення інвестиційної привабливості нашої держави дуже велике значення має принцип верховенства права. Саме тому в Україні триває реформа правоохоронних та контролюючих органів. «Нещодавно було створено Бюро економічної безпеки, що стане новою сторінкою у відносинах держави та бізнесу. Адже йдеться про створення рівних умов перед законом для всіх, що приведе до підвищення інвестиційної привабливості», — сказав прем’єр, додавши, що вже є перші позитивні результати боротьби з різноманітними схемами та податковими «скрутками».

Покращенню взаємодії з бізнесом також має слугувати нова якість регуляторного середовища. «Паралельно із десятками дрібних удосконалень у регуляторному середовищі уряд запускає новий інструмент, який дасть змогу відкривати ФОП автоматично, без участі державного реєстратора буквально за лічені секунди», — повідомив Д. Шмигаль, наголосивши, що це зменшує корупційну складову при взаємодії бізнесу з органами державної влади.

Прем’єр анонсував подальше зменшення ролі держави як власника підприємств. «Верховна Рада усунула останню перешкоду для відновлення приватизації великих державних підприємств. Розблокування великої приватизації — це чіткий сигнал, що Україна готова до інвестицій, що ми забезпечимо прозорий та чесний продаж великих підприємств», — наголосив він, додавши, що поряд з цим передбачено податкові стимули для реалізації значних інвестиційних проектів, а також створено Національний фонд інвестицій, який займатиметься реалізацією масштабних інвестиційних та соціально значущих проектів.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Олексій Любченко повідомив, що нині триває підготовка Програми дій уряду, яка до 1 липня має бути подана до парламенту. Крім того, оскільки в нас немає багато інвестиційних ресурсів,

Міністерство економіки працює над новою моделлю економічного зростання та визначає можливі точки, які можуть дати швидкий результат. «У нас є можливості для того, щоб забезпечити високі темпи економічного зростання. І це не мрія, бо коли є бачення, а до нього додається дія, то таке бачення втілюється в життя», — наголосив він.

На необхідності скорочення навантаження на фонд оплати праці наголосила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

«Важливим пріоритетом для бізнесу є блок оподаткування. Там можна по-різному ставити акценти, але найголовніший з них — це скорочення навантаження на фонд оплати праці», — сказала вона, додавши, що вже після цього можна змінювати податок на прибуток та інший інструментарій. «Але спочатку треба дати прозорому бізнесу можливість дихати та рухатися вперед. Нам би дуже хотілося побачити результати у цьому контексті, тому докладатимемо зусиль, щоб це стало дійсністю», — наголосила А. Дерев’янко.

Водночас президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер звернув увагу на те, що бізнес хоче верховенства права. «Коли буде верховенство права — буде довіра до країни і будуть заходити інвестиції», — сказав він, додавши, що для міжнародного бізнесу також дуже важливою є позиція таких міжнародних організацій, як МВФ.

Фото kmu.gov.ua