Самовіддана робота лікарів та медсестер допомогла подолати весняну хвилю пандемії. Славутчани весь час були «на передовій». На території лікарні був навіть розміщений пересувний шпиталь, і заклад намагався надавати йому всю необхідну допомогу та підтримку.

Та попри все тамтешнім медикам держава завинила майже три з половиною мільйони гривень. Доплати припинили надходити ще в квітні. А тепер у лікарні побоюються, що їм не вистачить коштів на червневий аванс. Тож медичний персонал закладу, відстоюючи своє право на оплату праці, готовий вдатись до акцій протесту.

У лікарні не розуміють, чому відбуваються такі затримки. Адже, як повідомив директор лікарні Леонід Радзивілюк, договір із Національною службою здоров’я України на відповідну доплату було укладено. При цьому лікарня виконує всі покладені на неї обов’язки і постійно приймає пацієнтів із ковідним діагнозом. Робота в червоній зоні вимагала напруження всього колективу. Завдяки його старанням медичну допомогу там отримало майже три сотні хворих на ковід. Однак дві сотні працівників закладу, котрі були залучені до їх лікування, не одержали сповна кошти за свою роботу.

Попри те, що в час спаду захворюваності більшість лікарень припинили прийом пацієнтів із ковідом, Славутська лікарня продовжує їх лікувати. Адже вона визначена однією з трьох базових в області для таких пацієнтів. Але проблеми з фінансуванням залишились не розв’язаними. Виявляється, сьогодні коштів не вистачає не тільки на повноцінну зарплату персоналу, а ще й на закупівлю кисню.

Проблема вийшла за рамки лікарні. Почути відповідь на запитання, коли надійдуть обіцяні раніше кошти, міська влада разом із лікарями намагалась у виконувача обов’язків керівника НСЗУ, який побував у місті і почув про гарячу проблему.

Кошти і справді мали надійти до медзакладу, але чомусь «застрягли». Тож тепер разом звертатимуться до Кабінету Міністрів і Президента, щоб відповідне фінансування було відновлене і медики отримали обіцяне. Під час зустрічі із колективом прозвучала обіцянка, що найближчим часом має бути прийнята урядова постанова, і заклади, що працювали в червоній зоні, таки отримають додаткове фінансування. Однак така процедура може забрати кілька тижнів.

Медичний персонал готовий зачекати. Але варто розуміти, що його терпіння — не безконечне. Люди хочуть отримати те, що вони заробили, рятуючи інших та ризикуючи своїм життям та здоров’ям. Якщо і цього разу все залишиться лише на рівні обіцянок, колектив погрожує розпочати страйк. Щоб бути готовими до таких радикальних дій, трудовий колектив створив страйковий комітет. Та медики не хочуть доводити ситуацію до крайнощів. Розуміють, що це може позначитись на здоров’ї і безпеці пацієнтів. Тому сподіваються на чесність та оперативність урядовців.

Та, як з’ясувалось, із такими перебоями зіткнулись і в інших лікарнях, що були задіяні в подоланні пандемії. В обласному департаменті охорони здоров’я повідомили, що обіцяні доплати сповна не надійшли ще майже у десять медичних установ краю. Всі вони поки що залишаються в очікуванні.