Помітна подія останнього дня — заява ректорів львівських вищих навчальних закладів із закликом припинити репресії, відмовитися від ультиматумів і негайно сісти за стіл перемовин.
Сімнадцять ректорів та проректорів вимагають об’єктивного розслідування випадків застосування сили до мирних протестувальників і покарання винних, а також негайного звільнення затриманих демонстрантів.
«Академічна спільнота Львівщини цілком солідарна з мирними виступами громадян у їх прагненні утвердження європейської ідентичності та підтримці курсу України на інтеграцію з ЄС. Закликаємо до мудрості, стриманості й цивілізованого розв’язання конфлікту», — йдеться у зверненні.
Понад 100 відомих львів’ян готові взяти на поруки затриманого за події на Банковій фотографа Олега Панаса. Вони написали про це в письмових заявах до суду.
До міської ради на збори громадськості прийшли депутати Богдан Панкевич, Почесний консул Королівства Бельгія у Львові Ярослав Гарцула, консул Франції у Львові Данило Ярема, один із учасників Піккардійської терції Володимир Якимець (Дональд), співаки Наталка Карпа, Владислав Левицький, ресторатор Вардкес Арзуманян, голова Львівського обласного осередку Комітету виборців України Роман Кошовий, директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Возницька-Разінкова, львовознавці Ігор Лильо та Ілько Лемко та інші відомі городяни. У сесійній залі всі присутні виявили готовність підставити Олегові Панасу своє плече.
Міський голова Андрій Садовий зазначив, що громада зробила безпрецедентний крок, виявивши готовність не залишити в біді 33-річного львів’янина.
У п’ятницю на львівському євромайдані о 14.00 відбувся молебень за благополучне майбутнє українського народу, а потім — велелюдне народне віче. Увечері колона автобусів з учасниками акції виїхала до столиці.
Богдан КУШНІР.
Студенти проти свавілля, влада проти розрухи
У Запоріжжі відбулася нечисленна студентська акція протесту під стінами адмінбудівлі запорізької обласної влади. Приблизно 50 учасників засудили дії силовиків із розгону столичного Майдану. Цікаво, що акція була запланована біля облпрокуратури, але, мабуть, через незначну кількість учасників організатори перенесли її на більш помітне місце.
А голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко під час відвідин Бердянська поділився своїм баченням подій на київському Євромайдані. «Україна — дуже серйозний геополітичний шматок, за який б’ються супердержави. І завдання України, і зокрема влади, — не стати розмінною монетою у чужій грі, — заявив очільник області. — Те, що сталося у Києві з розгоном Євромайдану, я вважаю дикою помилкою (і дай Бог, щоб це була помилка, а не провокація)».
Однак далі, за словами О. Пеклушенка, ситуація розгорталася так, що все стало замішане на двох речах: 90% — на негативі стосовно влади, 10% — на вимогах євроінтеграції. На думку Олександра Пеклушенка, для того щоб взяти владу, опозиції сьогодні потрібно не більше 50 тисяч прихильників. «Однак вона її не бере. Бо треба при цьому заявити: ми отримали країну зі стабільною гривнею, стабільними цінами, стабільними виплатами зарплати та пенсії, зі стабільною економікою. І цього всього вже за місяць не буде. Тому вони й розкачують ситуацію, щоб покласти всю відповідальність за наслідки на керівництво уряду, і десь у травні й справді прийти до влади. Уже на справжню розруху... Але цього не допустить ні Президент, ні ми — його команда», — наголосив голова Запорізької облдержадміністрації.
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Запоріжжя.
Готують десятитисячний десант
Десятитисячну делегацію готуються направити для участі в безстроковій акції-мітингу на підтримку Президента України регіонали Дніпропетровщини. Про це 12 грудня заявила заступник голови обласної організації Партії регіонів Наталя Гончаренко.
«Ми одержуємо від громадських партійних приймалень і приймалень наших депутатів велику кількість повідомлень від мешканців Дніпропетровщини, — йдеться у заяві. — Всі, хто звернувся, відзначають стабільну ситуацію в області, але при цьому чимало всерйоз занепокоєні тривалим протистоянням і зайвою політизацією ситуації в Києві».
За словами Наталі Гончаренко, найчастіше громадяни, котрі звернулися, говорять про бажання рухатися в європейське співтовариство, але винятково з дотриманням інтересів промислових підприємств.
«Ми теж поїдемо до Києва, готові навіть піти на Євромайдан і там розповісти мітингувальникам про свою позицію, нехай і нас почують, — зазначає заступник голови обласної парторганізації. — Нехай знають, що Дніпропетровщина теж хоче в Європу. Але ми вимагаємо дотримання інтересів працівників наших промислових підприємств, які можуть залишитися без роботи, наших машино- і ракетобудівників, пенсіонерів. Підтримуючи ініціативу активістів Партії регіонів і її прихильників, ми організовуємо поїздку десяти тисяч людей для участі у безстроковій акції-мітингу в Києві».
Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.