У ході зустрічі він зазначив, що Україна рішуче зробила свій вибір на користь демократичного європейського та євроатлантичного напряму.

«Українці вистраждали ці устремління. У результаті, з 2019 року стратегічний курс України на вступ до ЄС та НАТО чітко зафіксовано в Конституції країни. Але за перемогу ми заплатили та продовжуємо платити найвищу ціну, яка може бути для кожної країни — життями своїх громадян», — сказав Дмитро Разумков.

За словами глави парламенту, починаючи з 2014 року на сході нашої країни загинули тисячі українців, і Російська Федерація продовжує нехтувати своїми зобов’язаннями за Мінськими угодами та блокує мирний процес.

«У березні—квітні цього року Україна пережила, мабуть, найбільшу за останні роки реальну загрозу широкомасштабного військового вторгнення Росії. Нам вдалося у певній мірі зняти це напруження. І вдалося, зокрема, завдяки позиції США», — зауважив Дмитро Разумков. Він відзначив, що наша країна нині захищає не лише себе, а й ті базові демократичні цінності, що є основою західної цивілізації, до якої належать США та країни ЄС. «Саме українці зі зброєю в руках, без перебільшення, гарантують безпековий простір країн ЄС, які є союзниками США і в більшості — членами НАТО. Фактично, Україна прикриває значну частину східного оборонного флангу країн НАТО та ЄС», — сказав він.

Голова Верховної Ради акцентував на важливості стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами Америки та подякував за політичну, фінансово-економічну, військову, безпекову, матеріально-технічну, гуманітарну та експертно-консультативну допомогу, яку отримує Україна. А також на важливості підтримки з боку міжнародних партнерів, зокрема США. «Ми високо цінуємо те, що Президент США Джозеф Байден є симпатиком та знавцем України і двопартійну підтримку нашої країни у Конгресі США, цінуємо активність американської української громади», — додав Голова Верховної Ради.

Водночас, Дмитро Разумков наголосив на тому, що Україна зацікавлена в істотному нарощуванні торговельно-економічної співпраці зі США — своїм найбільшим стратегічним партнером. На його думку, нині потенціал двостороннього партнерства не до кінця задіяний. Наприклад, за підсумками минулого року зовнішньоторговельний оборот товарів і послуг України зі США зменшився порівняно з 2019 роком. Таку ситуацію варто виправити спільними і скоординованими зусиллями обох сторін.

«Важливим є залучення інвестицій, зокрема, і американських. Адже саме вони сприяють створенню робочих місць та допомагають долати виклики, які стоять перед державою. Ми розуміємо, що для залучення інвесторів ключовим є передбачуване податкове законодавство та забезпечення верховенства права в державі. Зі свого боку парламент готовий до конструктивного діалогу з бізнесом», — запевнив Голова Верховної Ради.

Він також наголосив на важливості подальшого розвитку гуманітарних і наукових зв’язків, на підтримку яких Верховна Рада ратифікувала угоду між урядом України та урядом США про продовження співробітництва в сфері науки та технологій. Цей документ розширює можливості українських вчених з інтеграції у світовий науковий простір.

Дмитро Разумков заявив, що Україна заслуговує на потужну геополітичну підтримку з боку США, адже розбудова успішної та сильної України — запорука безпеки та миру в регіоні та світі. «Успіх проекту об’єднаної Європи, з усіма його злетами та навіть поразками, також неможливий без України. Тому давайте примножувати спільні зусилля для досягнення стратегічних цілей, які відповідають інтересам України, США та Європи», — закликав очільник парламенту.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.